Дистанционното обучение наесен = нов клас, ново училище, нови учители

Ще бъде въведена и ''особена дневна форма'' с учене от вкъщи, текущи и годишни изпити на място. При електронното вече ще пишат и оценки, и отсъствия

Александра Маркарян 27 август 2020 в 13:54 10878 0

Снимка Pixabay

Дистанционната форма на обучение за учениците, които ще предпочетат обучение в домашна среда, а не присъствено, е много различно от електронното, към което ще се преминава, ако има заболял от COVID-19 ученик или учител.

Тя означава различно училище, различен клас и различни учители за ученика, разясни министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг днес.

Ще бъдат обособени 15-20 училища като центрове за дистанционно обучение, които ще го провеждат, допълни той.

Обучението там ще започне в края на септември или началото на октомври.

МОН планират да увеличат броя на часовете в тази форма, както и на учителите, които я подсигуряват.

Преминалите към дистанционно обучение ще могат да се върнат в дневна форма, ако решат, през учебната 2021/2022 г.

Планира се и включването на наречената от министъра "особена дневна форма", при която учениците ще учат у дома, но формално няма да сменят формата си на обучение от дневна в самостоятелна. Реално обаче обучението много ще прилича на самостоятелно. При него ученикът ще учи вкъщи, като може да бъде включван виртуално в редовния час на класа си. Тогава той ще може да слуша урока и съучениците си, но не и да участва. Планирана промяна в наредба ще позволи той да бъде изпитван текущо, на място, в училище а не само в края на година, и годишните изпити да се запазят.

За да се премине към такава "особена дневна форма" ще има разрешителен режим и той ще минава през регионалните управления на образованието. Родителите или ученикът, ако е пълнолетен, ще могат да докажат заболявания от списъка, при които оставането вкъщи е препоръчително, ще трябва да докажат и че имат техническата обезпеченост, за да се включват в часовете.

Това обучение - за разлика от дистанционната форма - ще бъде разрешено и от първи до четвърти клас включително, но там изискванията за разрешение ще са още по-строги, каза министър Вълчев пред OFFNews.

За разлика от цитираните две форми, електронното обучение, към което ще се преминава при грипна епидемия или при заболял от коронавирус ученик или учител, ще включва най-малко целия клас. При него, за разлика от миналата учебна година, през предстоящата ще се пишат и оценки, и отсъствия, посочи министър Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews