Държавата компенсира с нова програма заплатите в затворените заведения и клубове

Дават 6 месеца на загубилите право да решат дали да прехвърлят парите за втора пенсия в НОИ, или да останат в УПФ

Александра Маркарян 28 октомври 2020 в 15:48 3688 0

Обмисля се създаването на нова програма, която с европейски средства да компенсира заплатите на икономическите дейности, които са затворени заради пандемията и на онези, които предстои да бъдат затворени. Идеята е това да се случва без участието на работодателите, съобщи днес социалният министър Деница Сачева по повод искането на ресторантьорите държавата да поеме 80% от заплатите на служителите им.

"Предложението да се компенсират работниците и служителите е приемливо, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати, и това да се случва така, че да бъдат обезщетявани директно работниците, а не да минава през работодателите", каза Сачева.

Рано е да се каже какъв ще е процентът на обезщетение, посочи тя.

В нощните заведения се осигуряват около 32 хил. души и ако се осигуряват на 4 часа, за компенсирането им ще са необходими между 20 и 30 милиона лева. От занимални и учебни центрове не сме получили още данните, ще мога да го съобщя по-късно, каза тя и прогнозира, че новата програма ще може да бъде задействана до две, три седмици.

Според нея чрез новата програма ще могат да се запазят около 50 хил. работни места.

Министърът коментира и въпросът с тъй наречените втори пенсии и сигуацията на хората, на които остават под пет години до пенсия и по тази причина вече нямат законовото право да прехвърлят парите си от Универсален пенсионен фонд в НОИ, но пък сметките им показват, че сумарно от УПФ и НОИ биха получили по-малко, отколкото ако се бяха осигурявали само в НОИ.

"Всички, които да пропуснали правото си да се откажат от универсален пенсионен фонд и да върнат цялата си вноска в НОИ, ще могат да променят своето решение и да прехвърлят средствата си. Отваря се шестмесечен период за тях. Не насърчаваме всеки да бърза да го прави, всеки може да направи своите сметки, изчисления, да потърси информация от универсалния си пенсионен фонд и да прецени кое би било по-изгодно за него", каза Сачева.

Този прозорец ще бъде даден през 2021 година.

"Що се отнася до коефициента на редукция, коефициентът ще взема под внимание периода, който беше прекратена дотацията от 12% от държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в УПФ. Към момента този кофициент на редукция беше несправедлив. Предварителните изчисления от НОИ показват, че той би могъл да падне под 10%, но с колко точно ще се намали коефициентът на редукция предстои да видим, когато приемем този текст. НОИ ще промени методиката си и ще представи изчисленията си пред обществеността.

Ще ще направи прогресивна скала, в която коефициентът ще бъде от под 10 до да кажем 24, 25 през 2037 г., когато ще се изравнят условията. 

Една от идеите е стъпаловидно, тоест тези, които най-напред трябва да направят избора си, да могат да направят това една година преди пенсия и съответно стъпаловидно до 2037 г., тогава да се въведе правилото за пет години, тъй като към момента пет години преди пенсия е прекалено рано, за да може човек да направи точен и информиран избор кое за него би било най-изгодно. Говорим за индивидуални решения, които всеки трябва да вземе, съобразно периодите, в които се е осигурявал, осигурителния принос и т. н."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови