Честваме 135 години от Съединението на България

OFFNews 06 септември 2020 в 07:40 1972 0

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

По този повод в цялата страна са планирани различни събития.

Президентът Румен Радев ще участва в честванията в Пловдив. В 20:30 часа ще се включи в тържествена церемония.  По традиция празникът ще започне в катедралния храм "Света Богородица", където митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен. 

Вечерта пред Военния клуб Комитет "Родолюбие" ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година - завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Тържества по повод Съединението на България ще има и в пловдивските села Брестовица и Първенец. 

Ямбол ще отбележи празника с изпълнения на патриотични и възрожденски песни на Ямболския духов оркестър на площада пред общината в 10:15 часа. Участие ще вземат и представителни военни части на Ямболския гарнизон. 

Ще бъде отслужен благодарствен молебен, а честването ще продължи с шествие по централните ямболски улици до паметника на загиналите за националното ни освобождение.

В Плевен Денят на Съединението на България ще бъде отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина.

Във Варна от 9 до 11 часа, всички желаещи граждани, могат да положат венци или цветя на Паметната плоча на княз Александър Батенберг, на пл. "Независимост".

С изложба "Полагане основите на българската държавност след Освобождението 1878 г." Регионален исторически музей – Благоевград ще отбележи Съединението на България. Музеят ще бъде отворен за посещение днес от 9:30 до 18:00 часа, входът е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови