Честит 3-и март!

OFFNews 03 март 2021 в 04:27 2289 0

Днес отбелязваме 143-ата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор, който поставя началото на възстановената българска държава.

От 11.10 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Още миналата седмица се разбра, че президентът ще отиде на историческия връх. Веднага след това община Габрово отмени създадената организация по провеждане на църковно-военния ритуал на Шипка. Аргументът - "във връзка с постъпило, от главния държавен здравен инспектор, писмо по повод повишаване броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната". Според доц. д-р Ангел Кунчев струпването на голямо множество хора от различни населени места криело риск от разпространяване на Covid-19 и в тази връзка провеждането на организирани тържества било нецелесъобразно.

Община Габрово обяви и че отменя организирания автобусен транспорт, което породи множество съмнения, дали управляващите за пореден път не искат да запушат устата на президента Румен Радев.

В София от 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в церемонията по издигане на националния флаг на Република България пред паметника на Незнайния воин и ще поднесе цветя пред Паметника на българския опълченец.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Предвид обичайното струпване на много хора в експозицията на Националния военноисторически музей (НВИМ) по препоръка на здравните власти на 3 март ще работи само външната експозиция на Музея от 10 до 17 часа с обичайната си входна такса.

На националния празник в парковата среда, на 40 декара площ посетителите ще имат възможност да разгледат реликви от Руско-турската война – представители на полевата и обсадната артилерия. Сред експонатите, съхранили спомена отпреди 143 години, са 10,67-мм картечница „Гатлинг“, М 1871, 9-фунтово нескорострелно стоманено оръдие „Круп“, М 1867/1877, 87-мм нескорострелно бронзово оръдие, М 1876 и други.

Наред с тях във външната експозиция на Музея са представени и още над 270 образци от артилерийско въоръжение, бронетанкова, авиационна, военноморска, ракетна и инженерна техника.

Специално подготвени аудио станции ще запознават посетителите с любопитни факти от историята на реликвите, съхранявани в НВИМ – символи на стремежа на българския народ към свобода и независимост. Любителите на историята ще имат възможност да гледат филми, посветени на пътя към извоюване свободата на България.

Достъпът до експозициите на НВИМ се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, в това число отстояние между посетителите и носене на предпазни маски в закритите пространства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови