Бюджет 2017: Минималната учителска заплата става 660 лева, средната с 8% ръст

Александра Маркарян 15 ноември 2016 в 17:45 70455 4

Красимир Вълчев, главен секретар на Министерството на образованието и науката

Снимка БГНЕС

Красимир Вълчев, главен секретар на Министерството на образованието и науката

Най-ниската заплата за учител ще се увеличи от 600 на 660 лева от 1 януари 2017 година. Средното брутно възнаграждение на педагозите ще се повиши с 8% и ще стане 935 лева. Това предвижда проектобюджетът за 2017 г. Той беше представен днес пред депутатите от комисията по образование от главния секретар на Министерството на образованието Красимир Вълчев и беше приет с 9 гласа "за", един "против" и един "въздържал се".

Увеличението на заплатите целù изпълнението на един от основните приоритети на МОН - осигуряване на системата с добри преподаватели и мотивирането на повече млади хора за включването им в учителската професия. Увеличаваме изпреварващо минималната учителска заплата с 10%, средната ще се повиши с 8% и ще е над средната за страната, коментира Вълчев пред OFFNews.

Мотивирането на млади хора с по-високи резултати на изхода на гимназията да изберат учителската професия е задача пред всяка образователна система. У нас този въпрос е голямо предизвикателство и поради факта, че до 9 години половината от настоящите преподаватели ще навлязат в пенсионна възраст, допълни той.

Това е и основният системен проблем, който адресираме чрез законопроекта за бюджета за 2017 г. Провеждаме тази политика за втора година. Миналата година, с бюджета за 2016 г., за увеличение на възнагражденията бяха отпуснати 80 млн. лева повече, а тази година са 100 млн. лева повече, допълни Вълчев и прогнозира положителен ефект в по-дългосрочен план.

"Очакваме ефектът да не е в едногодишен хоризонт. Най-напред той ще се отрази в повече студенти в педагогическите професионални направления, които влизат с по-висок успех от държавните зрелостни изпити."

Ще бъдат увеличени и средствата за заплати на непедагогическия персонал. С парите ще бъде покрита разликата между старата и новата минимална заплата за работещите в системата, които получават такова възнаграждение. Предвидени са и средства за увеличаването на осигурителната вноска.

През 2017 г. бюджетът за образование се увеличава като дял от БВП от 3.5% на 3.6%. През 2017 г. разходите за образование ще са 3.350 млрд. лева, което е номинално увеличение с близо 230 млн. лева спрямо 2016-а.

Учители

Пътуващите учители, които преподават в малки населени места (до 5000 жители), ще получават пари не само за транспорт, както е досега, а и за плащане на наем.

Освен допълнителните 100 милиона за заплати, се планират и 12 милиона лева за увеличаване на средствата за придобита професионална квалификационна степен, за представително облекло и др.

Детски градини

За първи път през 2017 г. ще има групиране на общините с цел диференциация на стандарта за издръжка на дете в предучилищното образование. Единият стандарт ще обхване децата на 3- и 4-годишна възраст и той ще включва само разходите за персонал. За 5- и 6-годишните, при които подготовката за училище е задължителна, ще има друг стандарт.

В резултат на диференциацията средствата за детските градини се увеличават с 11 милиона лева.

"Тази диференциация е необходима, тъй като малките и средните общини не могат да достигнат средната пълняемост на групите, която могат да достигнат големите общини и са в обективно по-неблагоприятна ситуация. Отчитаме тези обективни различия и насочваме допълнителни средства към малките и средните общини. Всъщност ги насочваме към всички общини, с изключение на 10-11, които са в първа група", разясни Вълчев.

Професионални гимназии

С 4 милиона лева се увеличават средствата за разходните стандарти за техническите направления в професионалните гимназии, които са най-важни за пазара на труда и има най-голям недостиг на кадри, каза още Красимир Вълчев.

"За съжаление, през последните години учениците там намаляват значително. За да се преодолее този проблем, ще се насочат повече пари за стипендии в тези направления."

Предвижда се също чрез Закона за професионалното образование и обучение да има механизъм за диференциране на направленията, в зависимост от връзката с пазара на труда в съответния регион.

Учебници

Предвидени са 10 млн. лева повече за учебници и учебни комплекти, а причината е, че веднъж на три години МОН финансира подмяната на учебници по повече дисциплини и повече класове, обясни Вълчев.

Неделни училища

В бюджета за 2017 г. са предвидени с 1.5 млн. лева повече за неделните училища зад граница - от 6.5 млн. лева бюджетът им става 8 млн. лева.

Политиката ни е за съхраняване на връзката с България и на националната идентичност, посочи главният секретар на МОН.

Автобуси

За първа година държавата ще финансира и издръжката на автобусите на средищните училища, т.е. ще се дават пари, които да покриват необходимите ремонти, винетки, смяна на гуми и т.н. Те ще са към 2.5 млн. лева. Конкретната сума за училище ще зависи от големината на автобуса му.

Разширява се и правото на транспорт за учениците, като се включват учениците на възраст от 16-годишна възраст до завършване на средното образование. Сега финансирането е за децата до 16 г.

Пенсиониране

Предвидени са и допълнителни средства при пенсиониране на учители и непедагогически персонал, тъй като се увеличава броят на изплащаните заплати от 8 на 10. Очаква се да се пенсионират между 4500 и 5000 души.

ИКТ

Средствата за внедряване на информационните и комуникационните технологии в училище се увеличават с 3 милиона лева и стават 10.5 млн.

Висше образование

Субсидията на държавните висши училища се увеличава с 10.9 милиона лева, от които 3 милиона лева са за стипендии и 7.9 милиона са за издръжка на обучението.

"Тази година изпълняваме политиката за преструктуриране на приема и финансиране в зависимост от качеството на обучението, на реализацията и на това дали професионалното направление е приоритетно.

Увеличаваме финансирането в зависимост от комплексната оценка за качеството. Имаме увеличение на финансирането на един студент, което се отразява в зависимост от тези критерии.

МОН ще провежда и политика за профилна оптимизация, т.е. насърчаване на специализацията на висшите училища в направленията, в които те са силни."

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков приветства проектобюджета в частта за университетите.

"Софийският университет подкрепя напълно бюджета. Не заради увеличението на средствата, а защото за първи път виждаме реформата да тръгва по ясен начин в правилната посока - заяви проф. Герджиков на заседанието на комисията по образование в парламента днес. - Вървим към извеждане на университетите от тежкото състояние, в което се намират в момента."

Наука

5 милиона лева е увеличението на бюджета на Българската академия на науките - ръст, който в научните среди смятат за крайно недостатъчен.

Днес в комисията по образование бюджетът за наука беше наречен "геноцид" и "ликвидационен".

Ръководството на БАН, в лицето на председателя на академията акад. Стефан Воденичаров, изрази и категоричното си несъгласие с бюджета и отправи искане за увеличение на средствата, защото заложените в проекта стигали само за покриване на заплатите и на практика нямало пари за наука. Утре БАН ще проведе протест заради финансирането на науката.

В бюджета в частта му за наука се предвиждат и средства за осигуряване на достъп до международните бази данни, което не е факт през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

3

ELPIDA

15.11 2016 в 20:09

"...се планират и 12 милиона лева за увеличаване на средствата за ... представително облекло..."

Представително или униформено ?!

18551

1

Нострадамус

15.11 2016 в 17:55

Бюджет 2017: Минималната учителска заплата става 2000 лева, средната с 80% ръст, най-ниската пенсия става 1000 лева, коледни премии за всеки българин, от крановете ще текат мед и масло.... Нали ГЕРБ няма да е на власт вече. След тях и ПОТОП!!!