Бежанците искат сурово наказание за престъпника, намушкал с нож момичето

Владимир Йончев Последна промяна на 03 ноември 2013 в 16:28 6463 15

Пред бежанския лагер във Военна рампа
Пред бежанския лагер във Военна рампа

 Декларация, с която искат строго наказание за престъпника, намушкал с нож 20-годишно момиче на ул. "Пиротска", изчетоха бежанците от лагера на Военна рампа.

"Този акт на насилие е престъпление и човекът, който го е извършил, трябва да понесе цялата строгост на закона", се казва в декларацията, изчетена на български от председателя на едно от дружествата на сирийци в България.

Бежанците са искали да направят митинг на солидарност с намушканата Виктория, но са им обяснили, че за това е нужно разрешение от общината.

Трима от обитателите на лагера във софийския квартал "Военна рампа" - адвокат, строителен инженер и музикант излязоха пред бариета, за да говорят с журналистите. Те обясниха, че не им се иска да вярват, че сириец е извършил престъплението. Каквато и да е народността му обаче той трябва да бъде издирен и наказан, категорични са те.

Сред всеки народ има лоши хора. Искахме да излезем на митинг, за да покажем, че ние не защитаваме лошите и ще съдействаме те да бъдат заловени и осъдени, казаха бежанците.

Те подчертаха, че събирането им не трябва да се нарича "протест", защото не протестират срещу нищо, а по-скоро е подкрепа към намушканото момиче.

В условията в лагера вече има подобрение, стана ясно от думите им. Храната вече е достатъчно и глад няма. Сега най-големият проблем са запушените тоалетни на третия етаж на бившето училище и единственото искане на бежанците е канализацията да бъде оправена.

Около 700 души бежанци живеят в лагера във Военна рампа. В най-голямата стая са настанени 55 души, в друга има 42-ма, разказаха те. Няколко от тях са били арестувани за кратко при полицейската акция след нападението над 20-годишната Виктория. Тримата арестувани младежи са се разхождали по улицата на стотина метра от бежанския лагер. Били са без документи, защото още не са им издадени такива. След установяването на самоличността им са пуснати от ареста.

Все още няма яснота откъде тръгна версията, че нападателят на Виктория е алжирец.

Алжирците и мароканците причиняват повечето от проблемите в центъра на София. Те са отделна, особена група. Често се представят за бежанци и точно затова са в конфликт със сирийската общност, разказаха представители на доброволческите организации, които подкрепят протеста. Според тях именно тази неприязън към алжирците от страна на останалите бежанци е в основата на недоказаната версия за произхода на нападателя.

Ето и целият текст на декларацията на бежанците, настанени в лагера във Военна рампа:

Ние, търсещите убежище в България, настанени във Военна рампа, осъждаме остро случая на насилие над 20-годишната Виктория Христова и изразяваме своята искрена солидарност с нея и нейните близки и заедно с тях се молим за нейното бързо възстановяване.

Този акт на насилие е престъпление и човекът, който го е извършил трябва да понесе цялата строгост на закона. Ако бъде доказано, че това е провокация, то подбудителите, също трябва да получат най-строгото наказание. 

Искаме да уверим всички български граждани, че ние, търсещите убежище, сме тук с мирни намерения, водени от нашето желание да запазим живота и здравето на децата си, а не да рушим обществения ред и да бъдем заплаха за българското население.

Ние ценим и уважаваме помощта и съпричастността на всички български граждани, които доброволно и всеотдайно са до нас в този труден за нашите семейства период. Именно защото България сега е нашият втори дом, искаме да декларираме, че ще пазим реда и законите в страната и заедно с тях ще се борим с всеки, който може да бъде заплаха за тях.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2013 в 08:24

Братя и сестри нека не позволяваме разпространяването на ислямизма в Европеиския съюз да започне с Майка България. И да ни затрият в процеса. Не са успели няма и да успеят. Тези “бежанци” са бомба със закъснител, те се раждат с единствената цел да се наложат на някого. Нека не сме ние! Народа известен с мирната си нагласа още от незапомнени времена. Ако не ги приемате като такива, като най-елементарен аргумент мога да кажа, погледнете собствената им страна. Това са те, такива са. Избиват се помежду си и то по най-суровия и дивашки начин, с цивилна война.
Ако продължат да прийждат неминуемо ще пренесат размириците и тук.

05.11 2013 в 08:23

Братя нека не позволяваме разпространяването на ислямизма в Европеиския съюз да започне с Майка България. И да ни затрият в процеса. Не са успели няма и да успеят. Тези "бежанци" са бомба със закъснител, те се раждат с единствената цел да се наложат на някого. Нека не сме ние! Народа известен с мирната си нагласа още от незапомнени времена. Ако не ги приемате като такива, като най-елементарен аргумент мога да кажа, погледнете собствената им страна. Това са те, такива са. Избиват се помежду си и то по най-суровия и дивашки начин, с цивилна война.
Ако продължат да прийждат неминуемо ще пренесат размириците и тук.

04.11 2013 в 13:46

Офф, троле подреди си записките, дедо ти Кун Цзъ не е знаел за съществуването на катарите и албигойците, нито е бил папа нявга. Папи оше е нямало тогава, нито са записвали богоугодните им мисли ...
Аман от разбирачи на световната история и етнокултурните проблеми, дето не могат да си вържат връзките на кларковете.

04.11 2013 в 13:18

Конфуций не е казвал подобно нещо, това е казано от католически пълководец когато са избивали протестанти и войниците са го питали как да разпознават католици от протестанти. Четете малко история, идиоти.

04.11 2013 в 12:50

хахахахаха, какви първобитни образи има по форумите! Не е истина, пълен смях. Конфуций го нарича на"галено' конфуци". Сигурно така му звучи по-просташки, като прякора на приятеля му от кръчмата. И бил писал ДАО на МОТОЦИКЛЕТА-хахаха, .Чул нещо за Конфуций, малко за Даоизма, което е течение на съвсем друг философ, после видял някъде нашумялата напоследък книга(със съвременен автор, очевидно) и в бозата, която има вместо мозък нещо се поразмътило и излязло от устата му под формата на това повърнато, което виждате по-горе! хаххахаха! И същия тоя образ нарича други такива екземпляри като него тикви!!!

04.11 2013 в 10:30

Нашите "националисти" са твърде заети да контрапротестират. Не мисля, че ще обърнат внимание на подобен маловажен проблем....Има къде по-важни неща - да пикаят до Операта, да ядат пица, да викат 'К*урви на Бойко", да пият в Брюксел шанпанско и т.н.

03.11 2013 в 21:11

бе знам го кой е бе един древен философ значи пълното му име е Кун Фу Цзъ ам аз си му викам галено Конфуци писал е Дао на мотоциклета

03.11 2013 в 21:07

Нарушилите закона и правилата емигранти в България трябва по най-бързия назин да бъдат експулсирани. При това безкомпромисно!

03.11 2013 в 20:52

Професоре, а кой е Котфуци? По-надолу споменавате и някакъв Конфуци!

Какво искате да кажете изобщо? Желая простичък отговор!

03.11 2013 в 18:16

е това го е казал казал Конфуци де не аз