Бедствено положение в Русе заради Африканската чума

Над 2 милиона лева обезщетение ще получи свинефермата в село Николово заради умъртвяване на животните

OFFNews 23 юли 2019 в 16:55 2750 1

Снимка Wikimedia

Заради плъзналата Африканска чума по свинете в област Русе е обявено бедствено положение, предават от "Фокус", цитирайки местната власт.

В русенското село Николово бяха умъртвени преди дни 17 000 прасета от местна свинеферма като защитна мярка. Собствениците ще получат 2 милиона лева обезщетение, обещават от БАБХ.

Скоро се очаква експерти от ЕК да дойдат на проверка в страната, за да преценят ситуацията с чумата. Според Брюксел, страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз, предава БНТ.

Вече в няколко области в страната са регистрирани случаи на изключително опасната Африканска чума сред свинете. Властите обещават, че всички собственици, чиито животни са били убити, ще получат обезщетение спрямо пазарните цени.

Специалисти предупреждават, че вирусът тепърва ще се разпространява и страната ни трябва да вземе дори по-сурови мерки. Заради това свинското месо в близко време може да изчезне от магазините или да повиши цената си значително.

"Засега имаме покачване от началото на тази година, след април - май месец, с 30-35% са се покачили цените на свинското месо в света и в Европа. И най-вероятно, тази тенденция ще продължи, защото проблемът не е нито затихнал, нито елиминиран", коментира Цветан Илиев, Асоциация на индустриалните свиневъди в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови