Български лекар в Швеция: Хората тук не се фиксират панически върху статистиките

OFFNews 29 октомври 2020 в 12:07 3918 0

Българският уролог д-р Красимир Кацаров е на първа линия в борбата в Ковид-19 в Швеция. В интервю за БНТ лекарят разказа каква е ситуацията сега в северната страна, която още от началото на пандемията предприе по-различен подход и не въведе почти никакви ограничения.

"Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на пандемията – месеците април, май и юни, когато положението беше почти неудържимо", разказа д-р Кацарски. Той посочи, че от 142 000 души, тествани през изминалата седмица, 3,7 на сто са били позитивни. Най-поразена е възрастовата група 19-20 години, следвана от групата на 20-29 годишните. В болницата, в която той работи - една от най-големите в Швеция, само двама души са на интензивно лечение и те не са на респиратор.

По думите му болниците работят в нормален режим – интензивните отделения не са претоварени, а мерките, които взима правителството, не са толкова рестриктивни.

На 22 октомври правителството е взело решение за нови мерки, които не са много рестриктивни. Ограничен е броят на посетителите в концертните зали и театрите с разстояние минимум метър между зрителите.

„Никой не е задължен да носи маска. По улиците, в обществените места, в заведенията няма да видите хора с маски. Разчита се изцяло на социалното дистанциране – хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум два метра“, обясни д-р Кацарски.

Той подчерта, че достъпът до тестване не е лесен. Тест се прави само при симптоми и по преценка на личния лекар.

Сега смъртността намалява дори сред по-възрастните хора. Според него това вероятно се дължи на изключителната дисциплина сред шведите. Много от тях работят от вкъщи, не ползват масовия транспорт.

„Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха“, добави д-р Кацарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови