Българка трябва да чака 51 седмици за мозъчна операция в Англия, в 'Пирогов' я приемат след дни

OFFNews 26 юли 2019 в 11:15 7628 0

Българка, която живее в Англия, е оперирана в "Пирогов" от тумор в мозъка, след като във Великобритания получила час за преглед при неврохирург за след 51 седмици. 

69-годишната жена получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания. Препоръчват ѝ да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена, и жената се прибира вкъщи. Главоболието обаче не преминава, а се увеличава. Правят ѝ скенер и той показва, че дамата е с "парасагитален менингиом", който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните ѝ функции и води до частична парализира. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението ѝ, пък получава час за след 51 седмици, разказват от "Пирогов". 

Отказвайки да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в „Пирогов". Прецизната интервенция продължава 3 часа. Доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката. „Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.", сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов. 

Още на следващия ден след операцията нашата пациентка посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето. Нетърпеливо не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината, с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение. „В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката". Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през май, още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да Ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук."

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и се наложи да заплати само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни те ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов". Лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови