България е шампион по плагиатство

Александра Маркарян 09 ноември 2018 в 15:29 7756 0

Снимка БГНЕС, архив

Проф. Николай Денков

България е шампион по плагиатство. Коментара направи бившият министър на образованието проф. Николай Денков, сега член на Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката, на пресконференция по повод уличаването на ректора на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев в плагиатство. Снощи комисията публикува доклад, от който е видно, че той е преписал между 90 и 100% от трудовете си, за да стане доктор на науките и професор.

Сега степента "доктор на науките" се отнема, предстои министър Красимир Вълчев да назначи служебен ректор, в чиито правомощия е да прекрати трудовия договор на Василев - така той ще престане да бъде и професор.

Срамната констатация за страната ни не е плод на емоционален изблик, а резултат от солидно изследване, резултатите от което са публикувани в Science през декември 2014 г. Оказва се, че при повече от 20% от авторите, представили научни трудове, има академично плагиатство.

И ако 20% ви звучи малко, вижте картата:

На фона на останалите, България изглежда като държава на учените-преписвачи. Това е над 8 пъти повече, отколкото например в Нова Зеландия. В Япония говорим за 6%.

"Това е една от причините колегите, които искаме истинска наука, да водим тази борба от няколко години - плагиатството да бъде вкарано в закон и да се наказва", коментира днес проф. Денков.

Председателят на Комисията по академична етика - археологът проф. Венцислав Динчев - призна, че той и колегите му не са "въодушевени" от това, с което е трябвало да се занимаят, както и че казусът с проф. Василев е бил "доста труден". Категоричен е, че става дума за академично плагиатство, тъй като професорът не цитира дисертациите и книгата, които копира.

В единия случай е преписвано от книга с чужди автори - от Ирландия, които са изследвали метални сплави подобни на тези, с които работи проф. Василев. Техни таблици например са директно прехвърлени в книга на Росен Василев, без да бъдат упоменати истинските автори.

От гледна точка на дефиницията за плагиатство - да представите чужди научни резултати като свои и да не упоменете източника - това е плагиатство, категоричен е проф. Денков.

Въпреки явните доказателства, един от петимата членове на Комисията е гласувал против приемането на доклада. Юристът в нея - проф. Дончо Хрусанов - днес обясни какви са били мотивите на проф. Радослав Радев (Медицински университет-Варна). Това му даде повод и да разясни каква е разликата между академично плагиатство и плагиатство по смисъла на Наказателния кодекс.

"Един от основните му мотиви е, че по случая е имало сигнал до Районна прокуратура - Варна и Окръжна прокуратура - Варна. Резултатът е отрицателен: прокуратурата е заявила, че не е компетентна и не може да се занимава, не може да започне наказателно преследване.

Правилно е това становище. В Наказателния кодекс има текст, чл. 173, по силата на който може да се преследва плагиатство. То обаче е от вида престъпления, които наричаме от частен характер, което означава, че не се преследва от името на държавата. Преследва се по тъжба от пострадалия. Това са дела от частен характер. Това е съображението, поради което прокуратурите са отказали да започнат наказателно преследване: сигналите не са от лицата от които е преписвано, а са от други колеги.

Правилно е постъпила прокуратурата, тя няма компетентност да прецени плагиатството по Закона за развитие на академичния състав. Нашата комисия има. Ние работим с понятието плагиатство, посочено в Закона за развитие на академичния състав, не сме съд и прокуратура, не разследваме извършени престъпления. Проверяваме и изпращаме доклад до министъра (бел. ред. на образованието и науката). Той не осъжда за престъпления, той наказва за извършено нарушение. То не представлява престъпление и нашият доклад не означава, че проф. Василев е извършил престъпление по смисъла на НК".

По думите на проф. Хрусанов проф. Василев ще си води дела и ще оспори доклада на Комисията.

Няма пречка и след сегашните мерки той отново да се яви на конкурс в университет и да бъде избран. Но му се отнемат големият доктор и професурата. С други думи, той ще остане доцент.

Вероятно следващата седмица министърът на образованието ще назначи служебен ректор, който ще може да прекрати трудовите отношения на Росен Василев, уточни зам.-министър Петър Николов.

Комисията работи и по още един случай с обвинение в плагиатство, но председателят ѝ отклони въпросите за конкретна информация по него: "Не можем да даваме информация за този случай. Ако обвиненията са невалидни, после този човек доживот ще трябва да обяснява, че няма сестра."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови