Българи в Белгия питат ЕНП подкрепя ли Борисов

OFFNews 16 септември 2020 в 16:45 4074 0

Българи в Белгия посетихa отново централата на Европейската народна партия в Брюксел, за да проверят какво се случва с отговора на писмото, което са депозирали на 2 септември. Тогава те изпратиха въпроси до Доналд Туск, председател на ЕНП, както и до Манфред Вебер, шеф на групата на партията в Европейския парламент.

В писмото си питат подкрепя ли ЕНП българското правителство и премиера Борисов и в частност борбата с корупцията. Те поискаха коментар относно протестите в страната. Зададени са въпроси за позицията на ЕНП по изтеклите записи на Борисов и предложените от ГЕРБ конституционни промени, свързани с увеличаващата се недосегаемост на главния прокурор. Тъй като отговор все още не е получен, в следващите дни ще бъде изпратено ново.

Въпроси са зададени и за изявлението на Вебер в Европейския парламент от 10 юли, в което се заявява, че "групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната. Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години".

Българите в Белгия питат:

• Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското правителство относно борбата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?

• Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-то място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), какъв конкретно успех и напредък на България е визиран в изявлението, имайки предвид, че партия ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?

• Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?

• Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?

"Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на главния прокурор, които пораждат съмнения, че неговата недосегаемост става все по-затвърдена", питат още:

• Как ЕНП ще коментира тези промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант?

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент, както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната криза и активната дейност в тази насока на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), протестиращите българи в Белгия питат:

• Как ЕНП ще коментира информацията, разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП?

• За ЕНП приемливо ли е в действията си членовете на Европейския парламент да се ръководят от тесни политически интереси, дори когато една от основните ценности, върху която е изграден ЕС, изглежда е нарушена?

Относно изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято автентичност беше потвърдена от независими лаборатории и в които става ясно, че прокуратурата се използва за справяне с лични, бизнес и политически противници, въпросите са:

• Приемливо ли е за ЕНП подобно поведение от страна на европейски политик?

• По какъв начин такова поведение допринася за независимата съдебна система и борбата с корупцията, визирани в изявлението на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови