Аушвиц 75 години по-късно: Денят на Холокоста е предупреждение за антисемитизма

OFFNews 27 януари 2020 в 21:14 9234 0

Снимка ria.ru

Оцелелите от Холокоста и световните лидери почетоха жертвите на нацистите в бившия лагер на смъртта Аушвиц, и това може би е последната годишнина, на която присъстват живи свидетели и пострадали от изтреблението.

За церемонията в лагера пристигнаха над 200 оцелели, много от тях носеха синьо-бели шалове, символизиращи затворническите униформи на райета, каквито жертвите са носели до смъртта си в газовите камери. Делегациите от различните държави бяха многобройни, около 30 от тях са водени от президенти, министър-председатели и монарси.

Президентите на Израел и Полша - Рувен Ривлин и Анджей Дуда заедно положиха венци в лагера Аушвиц-Биркенау, където са избити около 1,1 млн. души, предимно евреи, предаде Би Би Си. Ривлин предупреди за надигащи се гласове, които заплашват демокрацията и призова за борба с антисемитизма, расизма и фашизма, като подчерта, че това е дълг на всички.

В окупираната от нацистите Полша Аушвиц-Биркенау е бил най-големият лагерен комплекс за масови убийства. Там загиват хиляди поляци, съветски военнопленници, цигани и други преследвани групи.

Нацистка Германия изби около 6 млн. евреи в зловещата си кампания, насочена да доминира други раси и нации.

В Париж френският президент Еманюел Макрон говори на церемония по повод 75-годишнината пред стената в памет на 77 000 евреи, депортирани до концентрационни лагери във Франция. Мемориалът Шоа е реновиран, дописани са още 175 имена и 1498 дати на раждане след проучване в архивите на Холокоста.

"Завръщането на антисемитизма не е просто проблем за евреите. Това е проблем за всички ни. Това е проблем на републиката", заяви президентът Макрон.

Ядвига Уакулска, сега на 75 г., е била родена в лагера няколко месеца преди обождението. "Майка ми ме държала в ръцете си, била съм бебе на 4 месеца, докато стояла на опашката до газовата камера... Приближавали сме се все по-близо до газовия блок и един от германците ме видял. Той ме погледнал и тъй като била русо бебе със сини очи, ме взел настрана и казал, че ще оцелея. Благодарение на това оцеляхме. Майка ми казва, че благодарение на скандинавския ми вид, аз спасих нея и себе си“, разказва тя.

На 27 януари светът отбеляза 75 г. от освобождението на концентрационния лагер Освиенцим. Комплексът от лагерите, включващ Аушвиц 1, Аушвиц 2 /Биркенау/ и Аушвиц 3, е съществувал в периода 1940-1945 г. По различни данни за това време там са унищожени 1,1 млн.-2 млн. души, в това число не по-малко от 1 млн.евреи, 60 000 поляци, около 14 000 съветски военнопленници.

Освиенцим е освободен на 27 януари 1945 г. от бойците на Първи украински фронт на Червената армия На территорията на лагера през 1947 г. е създаден музей, включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. От 2006 г. денят на освобождението на Освиенцим с решение на ООН се отбелязва като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!