Арестуваха служителка на „Агромах“, опитала да изнесе 1 млн. евро в сак

OFFNews Последна промяна на 11 март 2016 в 17:24 18331 9

Арестуваха служителка на „Агромах“, която опитала да изнесе 1 млн. евро в сак

При акция на спецпрокуратурата и ГДБОП беше задържана служителка на дружеството "Агромах", която опитала да изнесе в сак 1 млн. евро. 

Арестът е станал в рамките на разследване на работата на дружества, които се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки.  

На 9 и 10 март 2016 г. под ръководството на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на НАП извършиха претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти, съобщиха от спецпрокуратурата.

Дружествата от групата на „Агромах“ ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества буфери - „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.

При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр. Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи.

Акцията беше проведена часове, след като Борис Марков - временен председател на СДС през 2012 година, алармира преди дни за системно източване на средства по големи инфраструктурни проекти. Пред OFFNews той каза, че внесъл сигнала в прокуратурата. Марков твърди още, че в схемата е участвал лично шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Преди дни в профила си във Фейсбук той обяви, че разполага с документи, които доказват връзката на Лазаров със схемата.

"Агенция "Пътна инфраструктура", Агромах ЕООД, чрез дружеството си Агромах Холидей, "Инфраструктурна компания" АД и "Индустриални инвестиции" АД участват в обща финансова схема за ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете с милиони, след фалита на КТБ. Твърдя също, че цялата финансова схема за обедняването на КТБ (н) и увреждането на нейните кредитори, както и на държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете е осъществена под контрола на инж. Лазар Лазаров, Председател на Управителния съвет" на АПИ", написа на 9 март Марков в профила си в социалната мрежа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2016 в 10:28

егати наглеците. държавата им дава работа те укриват ДДС. Хайде сега един черен списък и повече поръчки ама друг път.

12.03 2016 в 08:29

Джобни пари, не могат да я пипнат с пръст! Просто в сак се пренасят по-удобно.

11.03 2016 в 21:37

ОСТАВКА!!!!!!!

11.03 2016 в 21:09


На снимката постната долу са.... шефът на Агромах – Бачев заедно с Лилетка - Свинетка….........Има ли някой с поне малко “сиво“ който да си мисли, че тук има нещо различно от .......скрити НАШИ пари които не са “отчетени“ на......граБ.......

http://afera.bg/wp-content/uploads/2016/03/AGROMAH.jpg


И м/у другото, тук естествено мълчат като бити гъзове, но не е лошо матрЯла да се готви от сега за новия закон за защита на държавата - който плюе политиците - 4 години затвор и 10 000лв глоба,айде здравей, че много бързам, ТИКВАТА И РЪПОНЕСТИЯ се мъчат от 2011 да го узаконят и сега явно ще успеят, затова ето един пример как да им го зачуквате.....

„Борисов НЕ е мафиот! Той НЕ уби съвсем ненужно и безскрупулно за свой личен пиар Чакъра, нито е чупил пръсти в някои европейски държави, в качеството си на обикновен айдук. За наркотици НЕ е чувал, дори. ГЕРБ НЕ са организирана престъпна група и България изобщо не е пред финансова катастрофа. Тук в ада всичко е прекрасно, дори изнасилваните масово по селата баби и убивани за 20 лева дядовци са щастливи“

11.03 2016 в 19:56

Големи поръчки не се печелят от случайни фирми.Всичко се уточнява предварително.Всичко е заради ненаправено ресто.

11.03 2016 в 18:13

Този Лазаров искаше да продължава да се увеличава цената на винетката, а през това време цоцал държавата.
Ето от къде изтича държавния бюджет - от поставени гербаджии на високи постове.

11.03 2016 в 18:08

Дебелото Лили ще обяснява ли как хората трябва да плащат повече, понеже парите не стигат?

11.03 2016 в 18:00

Смятай. "Държавата" ортак едва ли не с "липсващи търговци".
На това му се казва "липсваща държава".

11.03 2016 в 17:51

Това е положението с едрия бизнес в България. Не стига, че обществени поръчки за стотици милиони, ами и точене на ДДС. И защо да не? Който им дава поръчките - той няма да ги закача и за ДДС-то...... Само кражби........ И не мога да ни разбера нас, електоратО. Ако всичкият този ресурс се впрегне да работи за държавата и хората, а не се краде безогледно и не се раздуват двойно и тройно разходите - ние ще живеем поне два пъти по-добре. Поне два пъти. НО, живеем в държавна форма на управление КЛЕПТОКРАЦИЯ - управление на крадците. За нея са характерни решения, които не целят да донесат добро за държавата и хората, не се прилагат политики, а се обслужват интересите на тесен кръг клептократи (крадци).