82% от учителите искат учениците да се върнат в клас на 15 септември

OFFNews 25 август 2020 в 10:02 2755 0

Снимка КТ "Подкрепа"

Д-р Юлиан Попов, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

82% от учителите искат от 15 септември да се провежда редовен учебен процес, 13% са за обучение в електронна среда, а 6% са посочили хибридно обучение (редовни часове и в електронна среда след тях) в анкета на синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа" относно започването на учебната година.

55% са категорично несъгласни с хибридно обучение, за 36% то би било много трудно.

81% от учителите не приемат решението да е на родителите, които да казват дали ученикът да учи в дистанционно, ако се провежда редовен учебен процес. Такава възможност не е дадена и от Закона за предучилищното и училищното образование (това се допуска по здравословни причини). Други 15% обаче са на мнение, че родителите трябва да избират, защото така е демократично.

Рискован ли би бил за здравето редовен учебен процес? За 15,9% отговорът е "да", рисковано е за учители и ученици. 67% от учителите смятат, че има известен риск, а други 9% - че рискът е голям и няма да започна работа. 23% вярват, че училището е сигурна среда.

89% са против да няма допълнително заплащане за дейностите, свързани с COVID-19. 9% са склонни да ги дарят.

Родителското предложение учителите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда 85% от учителите посрещат с готовност за протести. 12% от учителите са съгласни да работят над нормата без заплащане и да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от педагозите са против в класната стая да има камера със звук, за да могат учениците и родителите да ги виждат и така да учат у дома чрез виртуалната класна стая в реално време. 41% са съгласни на този вариант.

От Синдикат „Образование“ застъпват позицията, че учебната година трябва да започне присъствено с повишени мерки за сигурност, напомнят от там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!