7 500 проверки извърши ДФ 'Земеделие' за два месеца

OFFNews 06 септември 2020 в 14:54 1589 0

За два месеца и половина ДФ „Земеделие“ е извърша близо 7 500 теренни проверки на бенефициенти, заявили участие в схемите, мерките и програмите за Кампания 2020.

До момента са направени над 6 000 проверки на място по подадените заявления по схемите и мерките на директни плащания за Кампания 2020. От тях близо 1500, обхващащи 32 29,66 ха, са извършените посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане. При тях на място се измерва размера на парцелите и се констатира наличието на заявените за подпомогне култури. Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви.

След анализ на резултатите от извършените проверки през 2019 г. и спрямо подадените заявления за Кампания 2020, за първите посещения на място са избрани заявления за култирите: домати - оранжерийно производство, пипер - оранжерийно производство, краставици - оранжерийно производство, домати на открито, пипер на открито, краставици на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи.

Извършени са проверки на 50% от заявените площи, при заложени 5% теренни проверки (съгласно европейските регламенти). 

Увеличеният контрол доведе до недопускане на плащания към производители, които не отговарят на условията за подпомагане. В резултат на това останалите земеделски производители са получили по–високи ставки на подпомагане на ха, тъй като съгласно правилата за прилагане на обвързаната подкрепа, общият наличен бюджет по отделните направления се разпределя на окончателно допустимите за подпомагане хектари или животни, пишат от ДФ "Земеделие".

Направените проверки в сектор „Вино“ наброяват 250. На 100% се инспектират всички проекти преди плащане по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя". По мярка "Кризисно съхранение на вино" пък се проверяват на 100% подадените проекти преди те да бъдат одобрени.

По подмерките на ПРСР 2014-2020 за последните месеци са направени близо 300 проверки на място на проекти с подали заявления за окончателно плащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови