68 души влизат в надпреварата за най-изявените млади личности на България за 2015 г.

OFFNews Последна промяна на 04 май 2015 в 10:49 3291 0

68 души влизат в надпреварата за най-изявените млади личности на България за 2015 г.

68 души влизат в надпреварата за най-изявените млади личности на България за 2015 г.

Първите за страната ни номинации за наградите "Най-изявените млади личности на България за 2015 г." приключиха. Конкурсът The Outstanding Young Persons (TOYP), който стартира в средата на месец март, се организира от българското представителство на Junior Chamber International (JCI).

За месец и половина са направени 76 номинации за изявени млади хора в десетте категории на наградите. Три от направените номинации са невалидни, поради несъответствие с изискванията на конкурса, а други петима души са с повече от една номинация. Така реално за престижните награди в десетте категории на конкурса ще се борят 68 души, като един от тях е номиниран в две различни категории.

Най-голям брой номинирани има в категориите "Бизнес, икономика и/или предприемачество" и "Хуманитарно и/или доброволческо лидерство", а най-малък в 'Наука и/или технологично развитие".

Номинациите по категории са както следва:

Бизнес, икономика и/или предприемачество – 13 души
Политика, право и/или постижения в държавната администрация – 4 души
Академични постижения или лидерство – 3 души
Постижения в областта на културата – 9 души
Морално лидерство и/или опазване на околната среда – 4 души
Заслуги към децата, световния мир и/или правата на човека – 6 души
Хуманитарно и/или доброволческо лидерство – 13 души
Научни и/или технологични разработки – 2 души
Личностно развитие и/или постижения – 10 души
Иновации в медицината – 4 души

През следващата седмица предстои оценка на направените номинации от специално 13-членно жури, което ще избере първите за България носители на наградата TOYP. Членовете на журито са: Евгени Ангелов – съветник по икономика и иновации на президента Росен Плевнелиев; д-р Мирослав Ненков – анестезиолог във ВМА, заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство с премиер Марин Райков и служебен министър на здравеопазването в правителството на проф. Георги Близнашки; Саша Безуханова - основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG; Никола Ралев – доктор по технически науки към ТУ-София, основател на високотехнологична компания и член на журито в НАСА Спейс Челъндж 2014 и 2015 г.; Сергей Пенев – управляващ съдружник и основател на Адвокатско дружество „Пенев“; Цветелина Тенева - основател и старши фасилитатор в The Business Institute; Цветелина Йосифова - основател и директор на Центъра за култура и дебат “Червената къща”; Анна Кирилова – мениджър на ЙАФ България ЕООД; Светломир Пандазиев – търговски директор в ATG България; Детелина Смилкова – вицепрезидент на ВУЗФ; Владимир Йончев – главен редактор на OFF News; Невена Мирчева – главен редактор на сп. „Икономика“; Георги Тошев – телевизионен водещ и продуцент.

Официалното връчване на наградите Най-изявени млади личности на България за 2015 г. ще бъде на 27.05.2015 г. Десетимата отличени ще бъдат номинирани за международното състезание TOYP, чийто финал ще се проведе по време на Световния конгрес на JCI в периода 3-8 ноември 2015 г. в Каназава, Япония.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. като през годините преминава през редица трансформации. От 1983 г. те започват да се провеждат и в други държави, където има представителства на JCI. В България те се провеждат за първа година. С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и пр.

Проектът цели всяка година да бъдат отличавани млади хора на възраст между 18 и 40 години, които изпъкват с качествата си в избраните от тях области на развитие и които могат да послужат за пример и вдъхновение на младите хора по света.

Повече подробности за TOYP може да намерите на официалния сайт на програмата в България.

OFFNews е медиен партьор на конкурса.


***
Junior Chamber International България (www.jci.bg) е международна неправителствена организация обединяваща млади, амбициозни и активни хора от цял свят. Организацията работи по проекти свързани с бизнеса, социалните и културни дейности, международната дейност и обученията – една своеобразна школа, която превръща членове й в изключителни професионалисти, успешни предприемачи и дейни лидери, като им дава възможност да разширят мирогледа си, докато променят света около тях. Организацията е създадена през 1915г., в щата Мисури, САЩ и към момента има представителства в над 115 държави. В организация членуват хората с идеи, за които креативността не е просто дума. Те създават и надграждат над вече създаденото. В България JCI съществува от 2010 година с локални секции в София, Пловдив, Варна и Русе. До момента има установени взаимоотношения с БТПП, Уницеф, Президентството на Република България, AIESEC, СУ, ВУЗФ, големи компании от сферата на бизнеса, както и редица неправителствени организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови