6 пъти повече са опитите за проникване на наша територия от Турция спрямо 2020 г.

OFFNews 15 септември 2021 в 23:08 1689 1

Снимка МВР

Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол. Привлекли сме допълнително както сили на "Гранична полиция" от други граници, така и сили на Жандармерията и от ОДМВР. Към момента, въпреки по-големия натиск в сравнение с 2020 година, се справяме и на този етап не се налага включването на армията, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Делегация на Фронтекс - Европейската агенция за гранична и брегова охрана, водена от изпълнителния й директор Фабрис Лежери, посети днес българо-турската граница.

Главният секретар на МВР уточни, че - в сравнение с миналата година - на границата с Турция опитите за проникване на наша територия са около 6 пъти повече, същият е и ръстът на лица, влезли в страната.

Пренасочването на гранични полицаи към българо-турската и към част от българо-гръцката граница е с цел уплътняване на рисковите зони, където има интензивност от опити за нарушения, каза директорът на ГД „Гранична полиция“ Деян Моллов.

Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на Фронтекс подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи, в момента се провежда и операция по морската граница, заяви Фабрис Лежери.

Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, затова наред с нашите служители по границата, осъществяваме и тренировъчна дейност - за търсене и спасяване на лица, трафик на замърсяващи материали и др. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави в съюза, включително и България, затова и операцията, която се провежда в момента по море, включва също и Румъния – трафик на нелегална миграция, на наркотици и забранени вещества, обясни Лежери.

Следващата година ГД „Гранична полиция“ ще придобие нов кораб, който да усили патрулирането по морската ни граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови