50% по-малко деца ходят в яслата, откакто тя е безплатна

Директори на детски заведения предлагат родители да могат да помагат в групите до 4 часа

OFFNews 29 юни 2022 в 08:42 1166 0

Директори на ясли

Снимка Фейсбук на Дончо Барбалов

Преходът на детето към ясла да бъде по-спокоен, като майката или бащата прекарват до 4 часа близо до него в градината, предлагат директори

Откакто яслите са напълно безплатни за родителите, посещаемостта на децата е паднала с 50 на сто. 

Това съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов след среща с директори на самостоятелни общински детски ясли вчера. Не е редно да "пазиш" мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки, поради недостиг на места в общинските, коментират  специалистите. 

От Столична община вече предложиха промени в правилата за прием на деца в ясли и градини - при над 30 отсъствия без причина децата да се отписват автоматично от ясла или градина.

Директорите предлагат още от есента да се даде възможност родителите да се включват в работата в яслите за до 4 часа на ден. Ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им, пише Барбалов във фейсбук. 

"Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столична община. 

В момента за родителите няма разрешение да влизат в групите в детските заведения. Предложението на директорите цели и преходът на детето към ясла да бъде по-спокоен, като майката или бащата прекарват до 4 часа близо до него в градината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови