Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Светът настръхна заради CISPA - наследника на SOPA

Борислав Белев 18 април 2012 в 18:55 2466 1

Снимка: Би Би Си
Снимка: Би Би Си

Гласуването за нов акт, който ще се опита да контролира споделянето на файлове в интернет, ще протече идната седмица в САЩ. Озаглавеният CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) ще даде на американското правителство допълнителни възможности и ресурси в борбата срещу мрежови атаки и налагане авторските права и патенти в интернет.

По данни на технологичния портал Digital Trends коалиция от адвокатски групи за свободата както в реалния живот, така и в интернет, се опитват от понеделник да разпространят информация за CISPA и да спрат подписването ѝ. Сред тях са Фондацията на електронния фронт (EFF), Американският съюз за гражданска свобода (ACLU), Центърът за демокрация и технологии (CDT), Репортери без граници, Битка за свободата и други. Кампанията е озаглавена „Спрете кибер шпионирането“.

Според тези групи CISPA поднася големи заплахи срещу личното пространство като позволява на компании да споделят личната информация на потребителите с правителството на САЩ без съдебен надзор и последствия ползването на личните данни. Групите предупреждават, че Националната агенция за сигурност (NSA), военна организация без публичен надзор, също ще има достъп до тези данни.

В същото време главният спонсор на CISPA Майк Роджърс приема опозицията много сериозно – нещо, което спонсорите на SOPA не успяха да направят навреме. Още с първите вълни от протести Роджърс влиза в контакт с медиите, обяснявайки смисъла на новия проектозакон в подробности и защо той е нужен, създал е Twitter акаунт за промотиране на проектозакона и дори е направил няколко промени по CISPA, които могат да се прочетат тук.

За момента сред поддръжниците на новия акт са Facebook, Intel, Microsoft, Google, IBM, Symantec, Oracle, АТ&Т и още над 800 частни компании. От друга страна в опозиция на законопроекта в Avaaz.org петиция са подписали над 670 000 души.

В следващите няколко дни двете страни ще направят всичко по силите си да държат последната дума. Както стоят нещата в момента обаче CISPA вероятно ще бъде приета идната седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews