Вот на недоверие във Франция: Правителството оцеля, протестите продължават

OFFNews 21 март 2023 в 07:42 1222 0

Еманюел Макрон

Снимка БТА/АП

Еманюел Макрон, президент на Франция

Френското правителство оцеля и при двата вота на недоверие в Националното събрание (долната камара на френския парламент), предложени от депутати, които се противопоставиха на опитите за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, предаде Асошиейтед прес.

Депутатите в Националното събрание гласуваха днес против двата вота на недоверие - единият, внесен от крайнодясната партия "Национален сбор", а другият, потенциално по-опасен за правителството - от малка центристка група, която събра подкрепата на левицата.

Първият вот на недоверие, внесен от центристите, събра 278 гласа "за", при необходими 287 гласа за сваляне на правителството. Вотът на крайната десница събра едва 94 гласа "за".

С отхвърлянето и на двата вота на недоверие законът за пенсионната реформа може да се смята за приет, отбелязва АП.

Веднага щом стана ясно за провала на вота на недоверие, депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" започнаха да скандират "Оставка!" към премиерката Елизабет Борн и издигнаха плакати с надпис: "Ще се видим на улиците!".

"Нищо не е решено, ще продължим да правим всичко по силите си тази реформа да бъде оттеглена", каза пред журналисти ръководителят на парламентарната група на "Непокорна Франция" Матилд Пано, цитирана от Ройтерс.

След огласяване на резултатите от вота на протест в центъра на Париж имаше освирквания и призиви за "стачки" и "блокади". Журналист на Ройтерс съобщава, че полицията  използва сълзотворен газ срещу протестиращи преди ситуацията да се успокои.

В югозападния град Бордо между 200 и 300 души, най-вече младежи, протестираха срещу реформата и скандираха: "Макрон, оставка!". Те подпалиха няколко кофи за боклук.

Въпреки двата неуспешни вота на недоверие срещу правителството, протестите в цялата страна срещу спорния закон едва ли скоро ще стихнат, посочва Франс прес.

За четвъртък е насрочен девети общонационален ден на стачки и протести.

"Нищо няма да спъне мобилизацията на работниците", каза синдикатът "Обща конфедерация на труда" след вота, призовавайки работниците към стачка и "масово участие в стачни действия и демонстрации".

Опозиционни партии ще сезират за спорния закон Конституционния съвет, който може да реши да обяви за нищожни части от него или целият му текст, ако прецени, че нарушава конституцията, посочва Ройтерс.

Блокирани пътища, затруднен транспорт, окупирани летищни зали и кампуси, мобилизационни действия в гимназиите ... Демонстрации на пътни възли или околовръстни пътища в няколко френски града доведоха до забавяне на движението или блокиране.

В Париж събирането на боклука все още е прекъснато въпреки разпоредените от префекта мерки.

Генералната дирекция за гражданска авиация (DGAC) поиска от авиокомпаниите да отменят утре и в сряда 20 процента от полетите си до летища "Париж-Орли" и "Марсилия-Прованс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови