НАСА изпраща астронавти на астероид до 2025 г., на Марс - до 2035 г.

ОFFNews 03 декември 2014 в 10:30 6748 8

Снимка НАСА

НАСА съобщи на официалния си сайт, че възнамерява да изпрати астронавти до астероид до 2025 г. и до Марс през 2030 г. Във връзка с тези планове, наскоро бе оповестено за сключено споразумение с Европейската космическа агенция (ESA). То предвижда разработката на служебен модул за новия космически кораб "Орион" на базата на европейския товарен кораб, използван по програмата Международна космическа станция.

Дебютът на "Орион" ще се проведе в четвъртък (4 декември) и ще продължи общо четири часа и половина. Ракетата "Делта 4" ще бъде изстреляна утре сутринта в 07:05 от Кейп Канаверал, за да издигне в орбита "Орион" за тестов полет. 

Този тест ще струва на НАСА 370 млн долара, но е необходим с оглед използването на кораба за бъдеща пилотирана мисия до Марс. От няколко години НАСА е съсредоточила ресурсите си към този проект. 

Преди това, като проверка на възможностите за полет до Марс, ще има роботизирана мисия през 2025 г., чиято цел ще е да "улови" и да пренасочи астероид  на позиция между Луната и Земята. Предвидено е астронавтите на борда на космическия кораб "Орион" да изследват астероида и да се завърнат на Земята с проби. 

Учени и инженери от НАСА работят усилено да развият достатъчно технологиите, за да могат астронавтите един ден да живеят и работят на Марс. Това ще бъде следващият голям скок за човечеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови