Кюриосити откри доказателства за съществуването на езера на Марс

ОFFNews 09 декември 2014 в 00:00 7299 2

Снимка NASA / JPL-Caltech / ESA / DLR / FU Berlin / MSSS

Тази илюстрация показва езерото, частично запълващо кратера Гейл на Марс. То е получавало вода от топенето на снеговете по северната линия на кратера.

Учени, анализиращи данните на марсохода на НАСА "Кюриосити", са намерили доказателства за това, че е имало езера на Марс, които са съществували достатъчно дълго време, че да може да се зароди живот в тях.

Снимки на планината Шарп с височина от почти 5 км показват, че тя се е формирала от седиментни скали вътре в огромния кратер Гейл. Това означава, че кратерът някога е бил пълен с вода. Тъй като за формирането на седиментите по дъното на езерото е трябвало да минат един до няколко десетки милиони години, то възниква въпросът дали може да е имало там най-прости форми на живот?

Последните данни от марсохода, са довели до заключението, че затоплянето на планетата е приключило преди около 3,5 милиарда години. Това означава, че марсианските езера са съществували много по-дълго. отколкото се смяташе досега.

"Информацията, която сме събрали за еволюцията на Марс и изясняването на загадката как се е формирала планината Шарп, ще помогнат за бъдещите мисии за търсене на признаци за живот на Марс," каза Майкъл Майер, водещ учен от изследователската програма на НАСА за Марс.

"Кюриосити" кацна на Марс преди две години и оттогава изследва кратера Гейл, образуван от удар на астероид.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!