Историческа мисия на НАСА под въпрос: Сондата ѝ заграби толкова много от астероид, че започна да го изсипва

OFFNews 24 октомври 2020 в 18:34 12174 0

Сондата на НАСА, пропътувала няколко стотици милиони километра от Земята до астероид, е взела толкова много от повърхността му, че е започнала да я изсипва, пише Би Би Си. Това хвърля сянка върху историческото американско постижение.

По-рано тази седмица апаратът Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) взе проби от астероида Бену, който се намира на 290 млн. км от Земята. Властите обявиха, че операцията е минала превъзходно.

Но снимки, изпратени към Земята показват, че камък е отворил вратата на контейнера и част от пробата се изсипва, признава НАСА, откъдето се опитват да приберат ценната проба. Въпреки това се вижда, че значителна част от събраната маса от астероида се изплъзва от контрол, признава ръководителят на мисията проф. Данте Лорета.

Контейнерът за пробите в края на роботизираната ръка е успял да проникне толкова дълбоко в астероида и с такава сила, че се е препълнил. Смята се, че са събрани около 400 килограма парчета. "Голямото ми притеснение сега е, че парчетата ни се изплъзват, защото почти станахме жертва на собствения си успех", казва той.

Контейнерът ще бъде прибран в космическия кораб, което озвачава, че вече няма да е възможно да се измери точното количество на първоначално събрана проба.

Учените се надяват мисията да хвърли светлина върху въпроса как Слънчевата система е възникнала преди 4.5 милиарда години. Това може да се случи след изследването на пробата след пристигането на космическия кораб, който се очаква през 2023 г. Космическият кораб бе изпратен през 2016 г. и ще започне пътешествието си обратно към Земята следващия март.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови