Данните от "Розета" опровергават теорията за произхода на океаните

ОFFNews Последна промяна на 11 декември 2014 в 09:55 14702 18

Снимка ESA / Rosetta / NavCam

Първите измервания на съотношението D/H във водата на кометата.

Изследванията на водна пара от кометата Чюрумов-Герасименко показват, че тя значително се отличава от тази на Земята, се казва на официалния сайт на мисията "Розета". Това задълбочава отново спора за произхода на океаните на нашата планета.

Според основната хипотеза Земята, при образуването си преди 4.600 милиарда години, е била толкова гореща, че водата в първичния материал се е изпарила и отлетяла в космоса.

Досега се смяташе, че водата на нашата планета е дошла от бомбардиращите я в ранната й история комети и астероиди.

Белегът, по който учените се надяваха да установят дали водата от кометата е сходна с тази на Земята е съотношението на деутерий (форма на водород с допълнителен неутрон) и обикновен водород. Оказва се, че това съотношение, измерено от "Розета", е повече от три пъти по-голямо, отколкото в земните водни басейни.

Тези резултати оставят въпроса за произхода на океаните на Земята все още открит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2014 в 16:29

"Еволюционнатат теория е единственото логично обяснение за произхода на живота.
Християнството е най-голямата измама в историята на човечеството."
ТАКА КАТЕГОРИЧЕН Е САМО АБСОЛЮТНИЯТ ГЛУПАК!
НИЩО НЕ НАЛАГА ДА ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ ЕВОЛЮЦИОНИЗМА И ХРИСТИЯНСТВОТО! ТЕ СА САМО ХИПОТЕЗИ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЖИВОТА, НО НИЩО НЕ Е ДОКАЗАНО, С ТАЗИ РАЗЛИКА, ЧЕ В ХРИСТИЯНСТВОТО ИМА МНОГО МОРАЛ, ДОБРОДЕТЕЛИ И МЪДРОСТ!

13.12 2014 в 07:20

До Михаил:
Това с ученето на 3 години физика е доста странно като логика, поне според мен.
Например Фред Хойл (Sir Fred Hoyle) е бил атеист и е станал вярващ именно защото е разбирал много от физика (със сигурност много повече от всички нас заедно от този форум. Мога да дам още много примери, но те няма да променят статистическите факти. Неопровержим факт, че колкото по-образован е един човек, толкова по-малка е вероятността да е вярващ. И съответно всред учените процента на вярващите клони към 0.
Така че ако не е възпитанието и вродената нагласа е малко вероятно да си с качествено научно образование и да ходиш на църква.
Сред учените има много привърженици на разумно контролираната еволюция (нещо като свързващо звено между пълни атеисти и вярващи). Има редица факти, които на днешен етап правят еволюцията да изглежда невъзможна. Т.е. е въпрос на светоусещане дали да приемеш (т.е. да вярваш в)еволюцията, или да приемеш разумно (т.е. външно) контролирана еволюция.
Е, поста стана твърде дълъг, но основното което искам да ви кажа е, че в края на краищата всеки има права на мнение стига да не пречи на другите и да не настоява да ги промени или да ги обижда.

12.12 2014 в 15:36

Eyeless, еволюцията НЕ се занимава с произхода на живота, а само с развитието му. Произхода, теорията за митичната абиогенеза, това толкова невъзможно нещо, което ни са повтаря, както би трябвало, ако бе научен факт, а е само нАучен факт за пост соц еволюционисти, които дори не знаят какво е еволюция.

Логичното обяснение е, е БезОч дори не знае в какво вярва, но според него е нАучно. хахаха. Пореден пример, как сляпата вяра в еволюцията е своего рода религия.

12.12 2014 в 13:07

Брей ... Кво ли няма да направят, само да не прочетат някоя умна книга ...
Прочее, чудя се как някой не го е домързяло да прочете толкова дебела книга като библията, пък го мързи да прочете нещо за водите. То не че за това не са написани хиляди дебели книги, но важното не е толкова много.

А работата ще се окаже партенка. Измислена сензация. Ако беше използвана за реклама на науката, сега аз щях да си затрая, и тихо да се развам че ще има още пари за въпрос, който ме интересува. А то май пак е проста политическа пропаганда(((

"Това е доказателство, че земната вода не е от кометите" просто НЕ Е вярно. В земната вода тежката към обикновенната е 1:5 500. На кометата тежката се оказва само три пъти повече. Между другото, има 48 вида различни тежки и полутежки води, според изотопния им състав. Разликите във физическите и химическите свойства на леката и тежката вода са достатъчни, за да се предположат различни механизми за обогатяването на водата на тоя айсберг в космоса, така че сензацията ми изглежда просто непремерено изказване, на превъзбудени от резултатите си ентусиасти.

12.12 2014 в 11:03

Еволюционнатат еория е единственото логично обяснение за произхода на живота.

Всичко друго е митология и суеверия. Християнството е най-голямата измама в историята на човечеството.

11.12 2014 в 22:38

хах! по-добре маймуна с мнение, отколкото персонаж от Sims :P

11.12 2014 в 19:02

Еволюционната теория противоречи на основните закони на термодинамиката и информацията.Живот може да произлезе само от живот (Луи Пастьор).Християнството в истинската си същност(не същността представена от религиозните водачи през годините, а същност представена от Христос и апостолите) е обратнопропорционално на всички останали религии по света.

11.12 2014 в 16:27

За малоумниците като Владислав и немуподобни кретени мога да обобщя :) Църквите и простотиите проповядвани в тях са най големия бич за човечеството.Светата инквизиция е избила повече хора от жертвите и през двете световни войни.Мръсните лицемерни свещеници християни,мюсюлмани,равини,шамани и всякаква друга религиозна сган са забавили техническия и въобще човешкия прогрес с поне 500 години.Т.е. ако я нямаше тази така наречена втора власт,с която в миналото са контролирали необразованото простолюдие (като Владиславчо)ние отдавна щяхме да сме покорили космоса,а имайки предвид развитието на технологиите в последните 100 години просто не ми се мисли..Не ми трябват лицемери,които да насаждат съмнителни ценности на децата ми.Аз искам те да учат и да знаят,а не да се страхуват.И в този ред на мисли,аз все още не спирам да се учудвам,
как може човек,който е учил поне 3 години физика да се прави на вярващ...Той или е идиот,или пълен лицемер.

11.12 2014 в 15:18

Галилео, това че вярваш че си маймуна не те ли комплексира понякога като се замислиш?

11.12 2014 в 14:58

Който го мързи да мисли (или пък не може - толкова си може) вярва в чудесата!