Оремаго у Добролево ден преди евроизборите

Николай Фенерски 24 май 2019 в 12:46 11754 0

През девет равнини в десета, насред най-богатата област в ЕС, където телефоните имат обхват само върху коша с кукуруза, насред мегдана е спокойно и се преброяват всичко на всичко три скъсани от ветъра предизборни плаката.

Пеци и Гошо са приятели. Обичат да общуват. Пиенето не им е самоцел, а съпътстваща дейност.

- Ей, требва да си много пропаднал, та да се занимаваш с политика. Аде кажи ми ти един свестен човек, който да се е появил по телевизора тия дни? Нема и нема и да има.

- Е нали сакахте демокрация. Те ви демокрация. Избирате си некой тупан и той си ви управлява и си ви рендосва, ка си знае.

- Е сеги тия избори кви са, че баш им не разбирам? Кметове ли ше избираме, депутати ли?

- Тва сеги са европейски избори. Значи пращаме им у Бруксел същите тупанье, дето ги показват тука. И те там да се оправат с тех.

- Аа, значи сеги избираме кого да махнеме да го не гледаме как ни се плендзави тука, та да им се плендзави на европейците? Разбрах. Добре са го измислиле, малко да си починем и ние.

- Оо, ма ти да не мислиш, че таа работа е така за без пари? Тва който го пратиме там, взима по едно кошле пари на месец. Ти с твойта пенциа требва да живееш примерно пет години само на лебец и водица, та да спестиш една техна заплата. И пак не е сигурно, че ше го стигнеш. Абе хич да не е, петнайсе хилки на месец влачат. А ние с тебе тука се радваме на демокрацията.

- Еш кви работи приказваш. Мигар има такива заплати? Я толко пари накуп не съм виждал. Мойта къща не струва толкова. И за какво ги арчат тиа пари?

- Не ги мисли ти тех. Има за какво. На него само часовникът му струва пет иляди. Отделно си фръчи, къде му е кеф. Австралия, Америка. А ти си връзваш гащите със сезал и си купуваш у понеделник на пазара галоше за два и педесе.

- Абе не е живот тва техното. Ако секи месец взима по толко пари, той ни мож да спи спокойно, ни моо да си напраи сметката за какво да ги арчи, ни па им се радва. Я така знам. Не си ли заработил с честен труд леба си, не е ти сладък. Верно си е наказание.

- Абе да те не е уапало кучето? Тия ора не са като мене и тебе, плякор. Тия ора одат у костюме, пият кафета у Виена сутрин, а вечерат у Ню Йорк. На него акълът му е различен. Тизе си пленник. Погледни са у огледалото да са видиш къф си орандзавеляк.

- Абе мое да съм оранзавел, ама мене чакат да си пущим булетината, нали!

- Кой та чака тебе бе! Те ше си се изберат и без назе.

- Аа, не си прав. Я съм участвал у сички изборе и ше участвам и у тия. И чак сеги разбрах, че ше избираме сътвере, които да ги маанеме оттука, че да ги троват малко па тама. Тва който го е измислил, е голем човек. Малко да отдъънеме от тех. А я се чудех що все тикиви едни оръпляци пак по плакатете и телевизора. Оня, де шкембака му е като футболно игрище и ако го сготвиме, две недели ше едеме цело село курбан. Другият хексулист с очилцата. Тоа, ако му плеснем един шамар, ше рече „имбрик“. Аресва ми стратегията. Да ги избираме сичките, че да са маинят, да връвът путкатарагата на сенкя. И да са не връщат. Кви сакат заплати да им дават, сал там да си ги дръжът, белким без тех работите у назе потръгнат на добре.

- Пеци, я те знаех, че не си наред с главъта, ама тоа път ма приби. Ти си бил беден, беден си и ше бъдеш беден с такова мисленье. И дечурлигата ти ше бъдат бедни, щото така си ги научил.

- Що бе, ти си цъфнал и връзал сигурно? Я си пий пиеньето и са не едосвай. Дай туке да фрълиме едно сантасе, а ако сакаш, извади снимки на тия, де ше ги пращаме у Бруксел и да теглиме чоп за кого да си пущим гласеца. Айде, на онче-бонче-счупено-пиронче ше ги разиграеме.

- Абе, ми викаш да ни се маинят от главъта – ама нали ше идат тама да ни излагат, ше си речът ората глей кви мошенгии са българете, кви лопати с лице и опако. Пак ше им береме срамовете.

- Кво ти дреме. Коги имаш боклук, го фръгаш у контейнера, нали? Че щел некой да те види къв боклук изнасаш от вазе и да те приказва после, голема па работа. Фръгай тва надалеко и да се оправат, как си знаат с тех.

- Праиш се ветар на устата. Ние сме боклуците. Ни пиеньето ни е пиенье, ни колите ни са коли, ни жените ни са жени. И после да съм бил гласувал. Ша ме фанат да ме поразведат. Глей къде ме е клъвнал петея. Язе боклука нема да им гласувам на тех. Тва не е демокрация. Демокрацията е измислена като съвсем друго нещо.

- Ако щеш. Я па ше гласувам. И ше вида у еврофутбола кви са коефицентите. Ше тура пет лева на Дебелия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови