Из делниците на един луд. Репетиция

Тони Филипов, д-р 16 ноември 2020 в 14:48 38337 10

Ей, братя и сестри, забравихме се, бе! Две години ще станат, откакто престанахме да си общуваме всяка седмица. Така се случи. В живота се случват разни неща, които ни карат да преосмислим битието си, дори да се опитаме да го променим. 

Имаме два живота. Вторият започва, тогава, когато осъзнаем, че имаме само един. Приписват тази мисъл на много хора. Аз мислех, че е на моя колега Михаил Жванецки. (Тука се надигам на пръсти, стъпил върху три тухли четворки, които съм сложил на един стол, който съм турил върху масата, но пак стигам едва до носа на колегата.)

Та случи ми се това-онова и бях решил да го давам малко по-лежерно. Щото „Из Делниците…“ всяка седмица си е голяма мъка. Но понеже животът е един от най-трудните и си иска неговото, главно средства за живот, та се налага да ги подхвана пак. От тях, ако не тече, поне капе. Не знам колко ще устискам. Първия път издържах 16 години! Та затова в заглавието на днешния текст пише, че е репетиция. Дали тази репетиция ще прерасне в нещо повече, сега не мога да ви обещая. В петък се събудих с усещането, че имам посещение от музата и реших да почвам, пък каквото му дойде. Макар, че петък 13 не беше най-добрия момент по много причини.

Ми да почваме. С Бога напреж!

Една ФБ-приятелка Ирена (пълното име се пази в редакцията) написа тези дни: „Това Правителство причини масова духовна смърт с огромни последствия за години. Причини и финансова смърт на хора и бизнеси. Вече и физическата смърт на много хора…“

Така си е. Но, ако искаме да сме справедливи, трябва да кажем, че, от друга страна, това правителство се грижи за някои бизнеси. Защо мислите правим сечено на макетата за ЕС? Защото Македония в Европа е и физическа, и финансова смърт за паспортната далавера на патриотите. А, бе, какво стана с оня, дето лежи в затвора вместо Каракачанов?

Онзи ден основният реципиент на средства от паспортите на новите български граждани… Дали ще се сети, че го наричам корумпе? Щото на мен наистина ми се иска да го направя, но да е някак политкоректно. А реципиент е коректна дума. Джордж Карлин вика, че вместо грозната дума изнасилена, можело да се каже „неохотен реципиент на сперма“) Та реципиентът вика: „За мен компромисът с българския интерес, с историята на българския народ, с българите в Македония, които все още живеят там, е национално предателство. Който го направи, трябва да му сложим снимката до тази на Георги Димитров, който е национален предател…“

Не се е случвало да мислим еднакво с войводата, даже сходно да мислим не е бивало. Но този път ще се съгласим с него. Гошо Тарабата (Викаха му така защото ката вечер се прибирал на принципа „тоя дувар е мой, другия го не барай…) През 1946 г. признава решенията за македонската нация и насила кара българите в Пиринска Македония да се преброят като „македонци“ и да изучават прясно измисления македонски език. Българите от този край са подложени на жестоки репресии срещу всякаква проява на българско самосъзнание. Националното предателство на Гошо Тарабата стига до там, че подписва с Тито Бледската спогодба (1 август 1947 г.), която предвижда включване на Пиринска Македония в състава на федерална Югославия като част от Федеративна народна република Македония (Вардарска Македония). За да се реализира този план е обявена културна автономия на Пиринска Македония.

Единственото оправдание, ако политическата измекярщина може да е оправдание, е че Тарабата прави всичко това по нареждане на двойната ни „освободителка“, матушката Русия… След първото ни освобождение Стамболов беше възкликнал: По-добре да не бяхте идвали да ни освобождавате, като не сте били способни да защитите единството ни.

„От много дълго време, пише войводата Каракачанов, не съм виждал друга тема като тази със Северна Македония, която да обединява толкова много българи - 84% от нашия народ е "За" България да защити своето достойнство, да не допуска кражба на българската история.“

Даже президентът Радев е съгласен с правителството. (Дано не стане земетресение! Щото оня ден удари Македония…)

Проблемът наистина е сериозен и наистина се изисква единство. Дали защото Борисов се похвали, че го навървил на баварския премиер, но приятелката Меркел ни натиска да отстъпим на макетата. Освен това и отвъдокеанските ни приятели ще ни натиснат. На втори ноември президентът Байдън, всъщност, той още не беше президент, рече: „Бъдещето на Северна Македония е в ЕС, София и Скопие бързо да се разберат!“ Щото иначе…

Палачинката се обръща. Тръмп викаше: „Бъдещето принадлежи на патриотите, а не на глобалистите”. Бай Байдън обаче ще прави Америка велика по старомодния начин.

Някои ейджисти и отявлени тръмпанари викат, че Бай Байдън бил изкуфяла мумия. Това, струва ми се, не е точно така. Но дори и той да е дърт и уморен, Камала Харис изглежда бойна за двама. И амбициозна като сперматозоид, както би казал Виктор Пасков…

Вижте колко е хубаво човек да чете. Като искаш да кажеш някоя простотийка, винаги имаш зад кой да се скриеш. На този свят няма простотия, която да не е казана и написана вече. На Борисов това му е голямата слабост – че е автентичен в простотиите.

Между другото, някои читатели са ни комплиментирали, макар и не достатъчно често, че прогнозите ни граничат с ясновидство. Но сега ще ви признаем, че и ние не винаги сме налучквали истината. Така например на предишните избори бяхме заложил на Хилари. Следвайки либералния дневен ред смятахме, че след афроамериканеца е ред на вагиноамериканка. Но не отчетохме факта, че вагиноамериканката трябва първо да мине през поста вицепрезидент. После да се намери една черна вагиноамериканка за вице, като Камала. Та да се подготви народонаселението, че и черна жена може да седи в Белия дом. Бащата на Камела е от Ямайка, където 90% са афроамериканци, по-точно афроангличани, доколкото Ямайка няколко века е била колония на Англия, а от 1962 е протекторат на короната. Във вените на Камела тече кръвта на ямайските марони, потомци на избягалите черни роби.

„Никой не е успял да сломи мароните, пише Майн Рид в „Ямайски марони“.- Техният горд дух не познава позора на поражението.“

Предвид възрастта на Бай Байдън и с малко търпение Камала може да превземе още един рубеж за половото и расово равенство. И после ще дойде ред на третия пол, четвъртия, петия…

Знаете ли какво ми прави впечатление при американските президенти напоследък? Буш Старши имаше IQ 98. След него беше Клинтън, който имаше IQ 138. Следва Буш Джуниър, който беше по-зле и от баща си - IQ 95. (Той не случайно е единственият жив човек, успял да падне от сегуей на равен терен.)

Ало, пенсиите, качвали ли сте се на такова нещо някога? Вече не ги правят такива…

След Буш Джуниър беше Обама със 148. На Тръмп IQ-то не е известно, но явно е толкова високо, че е принуден да го крие. Искам да кажа, че в САЩ ги редуват – прост, умен, прост, умен… (А ние престанахме да ги редуваме!) И другият извод, който си направих е, че републиканските президенти по традиция са по-тъпи от демократите. Бушовете и Тръмп бяха републиканци, Клинтън и негърчето – демократи. Сега на Байдън се пада да е умен. Във всеки случай Камала има акъл и за двамата.

Тук пак малко ще се отклоня, да ви кажа нещо интересно. Ако помните, на връчването на наградите “Тони“ полани,
Робърт де Ниро изрази публично желанието си да содомизира Тръмп (“Fuck Trump”), а публиката стана на крака. Пък Тръмп отговори в Туитър, че де Ниро бил ниско интелигентен индивид. Щото по филмите много го били удряли по главата истинските боксьори. И той затъпял. Та в продължение на тази логическа верига се сетих, че са ми разправяли как навремето в СИК, след поредната издънка на Борисов, Маджо го хващал през врата, биел го по главата и му викал: „Бойко, Бойко, главо проста…“ Не ме питайте кой ми е казал, защото ще ви излъжа.

Според мен синкопното поведение на американските избиратели напоследък се дължи на това, че много американци (а според прогнозите до 25 години ще са повечето!) са от някъде другаде. Ние с Джон Дос Пасос сме го казвали това. Той за Ню Йорк, аз за София. Не помня кой първи. Както и да е, вече може да се обобщи за цяла Америка – там едни са от Азия, други от Южна Америка, трети от Африка. Има и доста българи, което едва ли… Но нека си останем патриоти!

Като казах патриоти… Чия беше мисълта, че патриотизмът винаги е за сметка на някой друг? Мисля, че и глобализмът винаги е за чужда сметка, главно на слабите и малките. Та затова приоритетите на Бай Байдън малко ме притесняват. За разлика от Тръмп, той и екипът му не смятат НАТО за вехтория и няма да го разпадат. Завръщат се в Парижкото споразумение за климата, което е добре. Но се завръщат и в Европа и е възможно пак да почнат да подреждат Балканите. Бай Байдън вече даде заявка. Демократите обичат да се занимават с нас. Нали помните как Клинтън перна Югославия в операция „Благородна наковалня“. Слава Богу, тогава го отнесе само китайската амбасада.

„Благородна“?! „Никога, викаше Петко Каравелов, да не ви иде на ум, че сопата може да е благородна!“
Малко предистория. Американците разположиха войски на Балканите през ноември 1996 г. Клинтън обясняваше, че това ще е за малко, най-много година и ще ги изтеглят. После и Буш заяви, че ще ги изтегли. Още се изтеглят…

Работата стана малко като в „Пътешествие до края на нощта“ на Селин: „Г-жа Ерот съумя да оползотвори последните възможности, които ни позволяваха да се любим евтино прави. Една неделя един празноскитащ оценител на картини минал покрай магазина й, влязъл вътре и още е там…“

Ще се върна пак за малко на Македония. За днешното положение вината е на „големия“ дипломат, да пази Господ, Бойко Борисов. Гърците ясно и точно посочиха какво искат и го получиха. Нашият лигльо се прави на голям приятел на макетата, по едно време си въобрази дори, че е лидер на Балканите и се пъчеше, че ще вкара всичкото Балкани в Европа. Но пропусна да си поиска рестото.

Така е, когато човек не чете. През 2012 г. бившият македонски премиер и настоящ български гражданин Люпчо Георгиевски представи автобиографична книга „Тоа сум јас“ („Това съм аз“), в която констатира: „Македонците са най-големите фалшификатори на балканската история.“

Тия, ако ги оставим, ще си присвоят и Левски. Даже още по-лошо! И Бойко Борисов ще си присвоят! А това само през трупа ми!

Шегувам се, бе! Тоя бих го дал и на сомалийските пирати. И, честно казано, хич няма да се откроява в тяхната среда. Борисов и неговите пирати вземат на абордаж де що срещнат кораб. Капери по-точно, ако правите тънката разлика. Защото тия евро в чекмеджетата не ги пърди магарето. Някои от похитените оцеляват, след като платят съответния откуп. Идентичен случай в наше село с оня от "Еврохолд", на когото КЗК все пак разреши да придобие ЧЕЗ. По решение на Административния съд КЗК преразгледа сделката. Новото ѝ решение, както и старото, беше ниспослано от Всешившия! Ако той беше поискал, антимонополистите можеха да донесат от девет кладенеца вода и да решат и втория път като първия път.

В един от тайните записи, които дори и Борисов вече не оспорва, той казва: „Раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене". И човекът се съобрази. Не знаем с колко, но знаем как. Както се е правело още от древността при пиратите. Пиратството е старо колкото и самата морска навигация. Първият кораб е бил търговски, а вторият пиратски. Според някои източници думата пиратство идва от гръцката pyros - огън. Пиратите често изгаряли всичко след себе си за да не оставят веществени доказателства. Нещо, което, струва ми се, Борисов прави в момента. И затова му трябва още малко време.
Във връзка с 10 ноември Борисов се изхвърли като такова на сух песък: „За мен, като демократ по душа, най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор! Днес всеки е свободен да избира, да е критичен към властта. Това е ценност, която трябва да отстояваме всички. Бъдете свободни, но и отговорни!“

И отговорни, ей!

Да ви го преведа ли? Иска да каже, да сме свободни, ама да сме и благоразумни да не се възползваме от тази свобода. Да си опичаме акъла, щото на много свободни престана да им върви.

Демократ по душа! Жив да не бех! „На тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене…“ - Думи на завършен демократ!

Изпуснахме го. Вече е напълно неадекватен. Видяхте ли го как отиде да прави серенада на пловдивския кмет? Да си тръгва веднага! Изобщо да не губи време да ни праща въздушни целувки!

Борисов заръча на лекарите в Пловдив да изпишат кмета Здравко Димитров.

Клоун! Клоун, чийто репертоар се е изтъркал до голо, но нищо ново не може да роди. И от смешен става тъжен, печален. Гледа като насран, какъвто всъщност си е. Простете уличния език, но той почна пръв! Все пак ние никога не сме казвал думи като „проста кърджалийска путка“, „и съм ги наебал зверски…едни чужденци премиери“, „Мама му деба, язък…, то се набутало вече у дупарата и си се такова, и си се върти даже…“

Та че ги изрежда и поименно премиерите, да си знаят кои имат да му връщат. И вече бере дивидентите.
Тежка форма на копролалия. Болестно състояние, характерно с неудържимо желание да се говорят цинизми. Наблюдава се при някои форми на шизофрения, при синдрома на Жул дьо ла Турет също. Цитирах го дословно, защото иначе никога няма да повярвате, че е възможно един премиер да е талкова вулгарен.

И все повече го докарва на бай Тошо на ноемврийския пленум 1989 г. И той така гледаше и не знаеше на кой свят е. И можем вече да изпреварим събитията и да възкликнем: Qualis artifex pereo! (Какъв велик артист умира!)

И си отива, още не го знае, изоставен от всички. Подобно на Нерон, който тичал из празния дворец и крещял: „Нямам ли приятели, нямам ли врагове?“ Нямало. Само робите били останали…

Няма Доган, няма Пеефски, няма никой от облажилите се.

Из интернет често цитират една индианска приказка. „Ако забележиш, че яздиш умрял кон, веднага слез.“ Доган не е от тези, които яздят умрели коне. За него е по-вярно казаното от Хорас Маккой – „Уморените коне ги убиват, нали?“ И това не му е първият кон.

Между другото, Маккой е автор и на романа „Саванът няма джобове“. Та, г-н Борисов, и властта и парите, и имотите остават тук. Мисля, че и умът остава, но това вас не ви засяга.

Не разбирам как още има хора, които не искат да видят простата истина, че ни управлява обективно прост човек!

Обграден от обективно прости хора! Както пише горецитираният Маккой, „Ако събереш акъла на всичките заедно, няма да ти стигне да завършиш и началното училище.“

Моля те, не си отивай…

Чета, че след Райна Кабаиванска и Лилито Иванова се посрамила на стари години. Казвам „стари“ без ейджистки конотации. Бих казал цифра, но тя, едно, че е тайна и, второ, докторът е дипломат - помни рождените дати на дамите, но никога не помни на колко години стават. Както и да е. Като се чу, че премиерът е хванал Ковид 19, Лили му пратила хабер: „Бойко, моля се за теб! Чака те още един мандат!“

Сакън, бе, госпожа! Пей си песните и не се бъркай в божиите работи! Бог може да има други планове! В смисъл да го чакат още два мандата! После още два мандата президент и току-виж събрал на всички ни кърпичките…

Тя да беше само Лили…

Попитали Радио Ереван кой е на-големият фермер в света. Бойко Борисов, отговорило радиото. – Има към 7 млн. говеда и най-голямата кочина.

Наистина е така. Във втората по големина ферма, китайската Mudanjiang City farm, се отглеждат едва 100 000 говеда.
Та при толкова говеда в нашата ферма, ако се разминем само с още един мандат, берекет версин!

И друг път сме казвал, че да симпатизираш на Борисов е тежка обида към интелекта.

Защо, бе, хора, защо се правите на маймуни? Или не се правите?

Но стига политика. Като казах маймуни, та се сетих за едно интересно откритие на фотографа на дивата природа Уилям Стийл. Тоя пич наблюдавал двойка маймуни в резервата Габороне в Ботсвана. И с очите си видял как женската се престорила, че припада. Пък мъжката се престорила, че ѝ вярва. И се втурнала да я спасява с дишане уста в уста.

И при хората така се почва, не ли?

Уйлям вика, че бил станал свидетел на маймуни, демонстриращи човекоподобно поведение. "По това, което мога да опиша само като драматичен подход, женската маймуна падна на земята, с разтворени крака и ръце." И на другата маймуна ѝ останала по-лесната работа.

Няма нищо чудно. Ние сме си толкова близки… Това даже Папа Бенедикт ХVI го призна. А науката изчисли, че ДНК-то ни е на 98% еднакво с това на шимпанзето.

Мисля си обаче, понеже сме расъл в патриархална, демек рустикална, среда, че в жените е останало малко повече маймунско. Знаете ли как се ловят маймуните? С буркан фъстъци. Маймуната бърка и си напълва шепата. Но не може да си извади ръката, ако не пусне фъстъците. Ама тя не ще да ги пусне... Не е ли типично женско поведение? Освен това изследователите на животинското царство отдавна са забелязали, че маймуните никога не пускат един клон, додето не хванат другия. Е, не правят ли и жените така? Е, може би не чак всичките. Какво прави жената, като остане без работа? Почва да се пощи като маймуна - фризьор, гримьор, маникюрист, педикюрист… Доде не се направи на съвсем друга жена, не мирясва. Затова Оскар Уайлд казваше, че лицето на мъжа е неговата автобиография, докато лицето на жената е художествена измислица.

И това, дето жената пъшка и охка по време на секс и имитира оргазъм, също е реликт от маймунските времена. Лекарите отдавна са установили, че няма никакви причини да се охка. Ако някой мъж може да проникне в женската глава докато жената пъшка, с удивление ще установи, че тя мисли я за тавана, който трябва да се боядисва, а за смяната на полюлея…

Та те такива работи по света и у нас.

Айде, стига толкова като за репетиция, не ли!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8025

10

Trabajo

19.11 2020 в 20:08

не може толкова много мат'рял в една репетиция да се обхване.
а и да може, не бива.

3000

9

Ivan Ivanov

18.11 2020 в 20:30

Не бъдете критичен към Боко , природата е била в почивка.

29585

8

Izalina

17.11 2020 в 22:19

А, Диди, не така.
"Редута" никога не е слаба ракия!
Възхитителни текстове от редовно списващите четем.
Само Шопов леко ми дотяга понякога, но това си е мой проблем. Отплеснах се...

Д-р Тони, добра стига! :)
Лично имам от време на време нужда някой да въплътява в правилни думички терзанията ми, тъй, за сверяване на часовника.
Здрави бъдете!

6589

7

stanimir_13

16.11 2020 в 17:51

"Делниците"

6589

6

stanimir_13

16.11 2020 в 17:50

Радвам се, че отново чета свежия хумор и тежкия сарказъм на "Дневниците".

7014

5

Диди

16.11 2020 в 17:13

Е, чакахме те с нетърпение. "Редута" без теб е слаба ракия. Загубил си малко от предишната си форма, но се надявам бързо да я възвърнеш. Желая успех и много остроумия. Поводи има безброй.

3000

4

JMJ

16.11 2020 в 17:07

Добре дошъл, докторе, липсваше ни! Жив и здрав бъди!

3018

3

Великолепен, както винаги!

3810

2

Пенчо бре

16.11 2020 в 16:25

Поздравления, докторе! Може да не лекуваш, но помагаш!

11977

1

МБ

16.11 2020 в 15:14

А добре дошъл, и дано не е само репетиция...