Захари Карабашлиев: БНТ и БНР трябва се ръководят от хора, които не се огъват

OFFNews 27 ноември 2020 в 14:27 2503 0

Снимка Личен архив

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“. Публикуваме коментара на писателя Захари Карабашлиев.

Какво не одобрявате в българските медии?

С две-три изключения:
- отсъствието на разследваща журналистика;
- отсъствието на строги санкции за употреба на език на омразата;
- размиването на граници между сериозно и таблоидно (жълто) съдържание;
- налагането на тон на неуважение/неучтивост като приемлив медиен дискурс;
- пренебрежителното отношение към фигурата на авторитета/експерта;
- недостатъчно широкото отразяване на света вън от националните ни граници.

Какво трябва да се промени?

Медиите са хора. Трябват хора на възлови и високи позиции, които да имат волята да наложат промяна в поверените им медии. Ако управленският състав е с висока журналистическа етика и ангажимент към истината, всички под него ще се водят от дадения пример. Ако не е така – професионалистите на по-ниски позиции са обречени на битки и спречквания, в които неизменно ще се оказват като губеща страна. Промяната тръгва от горе.

Какво зависи от нас като гражданско общество?

Ние можем да изискваме каквото си искаме от когото ни хрумне, но реално можем да сме по-взискателни единствено към БНТ и БНР. Трябва да настояваме на ключовите позиции в тях да бъдат доказано неогъващи се хора. Националните медии, финансирани с нашите данъци, трябва да бъдат еталон за журналистическа етика. Всякакви опити те да бъдат използвани като инструмент за налагане на дадена политическа адженда трябва да бъдат осветлявани. От нас като общество зависи да изразим несъгласие. Когато чувстваме, че това се случва, да се съпротивляваме.

Но това, което зависи от нас като общество, трябва да минава през нас като индивиди. Личната ни позиция е решаваща — от малките банални битки в ежедневието до големите формати на историята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови