Помните ли Димитър Вергиев от СИК? Сега е уважаван професор...

Божидар Божков Последна промяна на 19 август 2015 в 20:45 16363 20

Димитър Вергиев

Преди няколко седмици с мен се свърза една, да кажем популярна, личност с делова молба. Мога ли да премахна от интернет мой текст, в който се описват лудориите на Димитър Вергиев – бивш служител на СИК, който, както се подразбира от само себе си, не е работил там като библиотекар. Текстът е качен на сървъра на вестник „Сега“ и аз нямам нито възможност, а желание пък никакво, той да изчезва оттам. Но ако случайно можех да го махна и бях отговорил утвърдително, най-вероятно популярната личност, явяваща се нещо като посредник между Вергиев и медиите, щеше да надгради молбата си в делова оферта, оформена в цифри. Предполагам това, защото за изминалите няколко седмици от разговора ни до днес от интернет един след друг започнаха да изчезват доста материали за Вергиев. Кешът на гугъл все още ги пази, но на сървърите на съответните медии те вече липсват. А аз не вярвам, че изданията са прочистили архива си просто от едната учтивост.

В текста ми най-общо се разказва, че след като е приключил активна творческа дейност в СИК, г-н Вергиев е решил да атакува и Алма матер (да не се разбира непременно Софийския университет), където, изглежда, му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно. Но една от преподавателките му, казва се доц. Дидка Димитрова, нещо се запъна, не му писа гарантираната тройка. Вергиев събуди дълбоко скатания си от времената на СИК нрав, та скочи и я наби. Жената получи тогава подкрепа само от семейството си и някои по-смели медии. В университета я посъветваха да си мълчи, за да не петни името на един от „най-знатните“ му студенти. Затова тя така и не подаде жалба в полицията, но съпругът й изпадна в тежка депресия, разболя се от скоротечен рак и не след дълго подир случката умря. В разговора по-долу погрешка съм написал друго.

Малко след като излезе текстът ми тогавашната приятелка на Вергиев ме придърпа на един коктейл, за да ме предупреди, че той бил уговорил няколко човека да ми строшат костите. „Едва го усмирих. Казах му, че си добро момче и само си вършиш работата“, обясни ми. Вярвам й, защото много добре се познаваме и не съм забелязал някога да е лъгала за нещо. Та кокалите ми оцеляха тогава.

Днес Вергиев, както се вижда от приложения разговор, бил вече „уважаван професор“, който обикаля света и се запознава с други свои уважавани колеги. Според думите на посредника компания на Вергиев във воаяжите му из световната професура правел ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов, когото преди няма и месец Патриотичният фронт се опита да пробута за шеф на БНБ.

Сигурен съм, че всеки предан служител на СИК, ВИС, ТИМ и т.н. може да стане не само „уважаван професор“, но и премиер, издател на вестник, а бе каквото си пожелае. Но не съм убеден, че с титлата се променя нравът. Пък понеже, наместо да съдействам за изтриването на едно „героично“ минало, с тези няколко реда върша точно обратното, имам едно обосновано предположение, че бъдещето пред моите кокали отново става проблемно. А и от онова време Вергиев смени много приятелки, та не се познавам с актуалната, за да разчитам на помощта й.

Все пак в приложения разговор заличих името на посредника, защото този човек бе възпитан, държа се културно, а и не той е важен в случая.

---------------

Текстът е от личния профил на Божидар Божков във Фейсбук. Препечатваме го с разрешението на автора.

Статията от "Сега", за която става дума, е тази: "Приключения и интриги в Бургаския университет".

Зам.-главният редактор на "Сега" Петьо Цеков дълго се смя на въпроса дали редакцията би изтрила свой текст.

Божидар Божков каза пред OFFNews, че представа си няма в кой университет е професор завършилият с успех 3.17 Димитър Вергиев.

В личната страница на Вергиев се казва само, че е доцент в неподозирания до днес от нас Колеж по туризъм в Благоевград.

Гугъл индексира заглавие от бургаски сайт, в което се твърди, че "Сикаджия влезе в научните среди", но статията е изтрита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2015 в 09:24

Да, но статията я няма вече във Сега.
Мафията си има държава.

03.12 2015 в 19:53

Техникум с 3,17 , и сега - ПРОФЕСОР ! Ама вий ся , кво искате , уе ? Ами няма вече далавера и рекет такоа уе , няма кражбичка и застраховчици на разни дребни търговци и т.н. Сяаа далаверата е друга , уе : раздаваме го професорче , продажба на изпитчета , поемане на хонорарчета , печатане и продажба на дипломи ( които междувпрочем никой почти никъде по света не зачита ) на наивни млади люде , които искат да имат ( незнайно защо ) някви си ненужни тапии и т.н. Няма човека цял живот да ходи да бий кокошката с пломбирания зъб , щото рекета не плащала . Ся сме професори , уе ейи ! Техникум с 3,17 , ама СЯ ПРОФЕСОР по рекета , ама законен , нали ?

02.10 2015 в 00:35

Не е професор а Доцент в ТУ София и Благоевград при Професор Жечив Колеж по Туризъм. Женен е щасливо за млада и красива жена която се е нагърбила да дойде от Бургас в София за да изплаща заеми за апартаменти и да се грижи за него . Може да е задлъжнял и да се е поовълчил малко . може да е пребил няколко лоши хора . Помогнал е на не един и двама закъсали студента да си купят изпитите при чесни негови колеги които сега го плюват. Няма значение че го кълнете. У него има добрина и чувствителност. Но от София няма да го изгоните

02.10 2015 в 00:34

Не е професор а Доцент в ТУ София и Благоевград при Професор Жечив Колеж по Туризъм. Женен е щасливо за млада и красива жена която се е нагърбила да дойде от Бургас в София за да изплаща заеми за апартаменти и да се грижи за него . Може да е задлъжнял и да се е поовълчил малко . може да е пребил няколко лоши хора . Помогнал е на не един и двама закъсали студента да си купят изпитите при чесни негови колеги които сега го плюват. Няма значение че го кълнете. У него има добрина и чувствителност. Но от София няма да го изгоните

21.08 2015 в 17:51

Този субект Митко Вергиев го знам от годините
93-94. Дължеше някакви пари на шефа ми и беше станал за майтап на целия ни офис. Вярно голям скандал е, ако това е същият , той дори не е и мутра като хората ....

21.08 2015 в 02:49

Ква мутра какъв сикаджия е тоя бе, ще го хвана и ще го бия и ще го еба.

20.08 2015 в 21:28

Моля Ви някой да опровергае това, което чета. Случайно съм познавал този човек, той не може да има висше образование според мен,няма начин да е професор или доцент. Смаян съм. Разберете, това не може да е истина. В интернет открих, че Витю Вергиев бил препоръчан за доцент от Декана на „Стопански факултет“ на ТУ София - проф. д-р Младен Велев. Той е посочен и като негов рецензент. Моля проф. Велев да каже вярно ли е това и дали Вергиев наистина е станал доктор, доцент и прочее. И как е станало това. Ако е вярно, скандала е голям, мазалото пълно и много намирисва.

20.08 2015 в 19:04

Поздравявам ви за тази статия!

20.08 2015 в 15:31

Някой учуден ли е ? В държава в която управлява човек който е доказан престъпник и повече от половината народ го знае , но се прави , че няма нищо ? Тука където комунистите се пребоядисаха и от директори на заводи станаха собственици и капиталисти ? Където спортните ни "надежди" станаха силови застрахователи покровителствани от новите демократи ? Земята където ако нямаш връзки си никой , където колкото и да си умен и способен е най-важно колко парички ще даде тате ? Мястото където медиите казват истината която им спуснат от горе и има хора (включително и смс машината Магнолиев) които при неудобни за тях новини правят чистки и репресии ? Тази така невероятни красива територия , бетонирана и оградена главно с помощта на МЪЛЧАНИЕТО и ОВЧЕДУШИЕТО на хората населяващи я ?
НЯКОЙ ВЪОБЩЕ УЧУДЕН ЛИ Е !?!?!?!?!?!?!?

20.08 2015 в 12:37

Боже, голяма изненада, та в днешно време други няма, "елита" сапомиярите и слугинажа на БКП - ДС, това са понастоящем професорчетата, генералчетата, кОлтуртрегерите, та дори и чалгаджиите, всички са полуграмотни, червени дибили.