БНР и "Музикаутор" се разбраха, музиката се връща от 1 март

Мая Младенова Последна промяна на 24 февруари 2017 в 16:29 4680 0

Снимка Pixabay

Българската музика се завръща в ефира на БНР от 1 март.

След почти три месеца преговори, словесни престрелки и съдебни искове, БНР и дружеството за авторски права "Музикаутор" постигнаха споразумение за нов договор, съобщи общественото радио.

От медията посочват, че договорката е била постигната след отстъпки и от двете страни. 

"Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации. Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория", коментират от БНТ.

Разривът в отношенията между радиото и дружеството дойде с настъпването на Новата година, когато предишният договор изтече, а "Музикаутор" настоя за нови тарифи. В резултат репертоарът на "Музикаутор" бе свален от ефира на БНР и медията излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори. 

Българското национално радио благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио. Българското национално радио благодари на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност, пише още в съобщението на БНР.

Оттам припомнят, че Българското национално радио сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови