logomamaninjashop

Какъв тип баща сте

Японците имат дума за съпричастните и всеотдайни бащи – икумен. Какви са качествата на този тип татковци разказва журналистът Тошимаса Оота в книгата си „Най-добрият татко“. Според Оота важно е не количеството време, което прекарваш със семейството си, а неговото качество. Той предлага своите отговори на всякакви трудни въпроси за ролята на бащата в грижите и възпитанието на детето, като например: „Защо жената понякога е недоволна, дори когато мъжът й помага с децата?“ Тестът му за отговорни бащи много ни допадна и решихме да го споделим с вас.

Добър баща ли сте – тест за татковци

Прочетете въпросите и пребройте положителните си отговори

1. Вие сменяте памперс, когато детето е пишкало, но не и когато е ходило по голяма нужда.

2. Когато храните детето с шише, за да не скучаете, се занимавате с мобилния си телефон.

3. Играете си в банята с детето, но всичко, което следва къпането - обличане, подсушаване, отстъпвате на жена си.

4. До навършване на първата година на детето вие сте смятали (смятате), че има то нужда основно от майка си, тъй като все още не говори и не можете да общувате с него.

5. Когато детето се разплаче и не се успокоява, го давате на майка му.

6. Включвате се в чистенето на дома само с изхвърлянето на отпадъците.

7. Понякога решавате да сготвите нещо и купувате продукти, но прибирайки се, установявате, че повече от тях вече са в хладилника ви.

8. Понякога спорите с жена си за възпитанието на детето.

9. Колкото и да се занимавате с домакинството и възпитанието на детето, жена ви не го оценява.

10. Вие смятате, че заниманията с детето са ваше право и не обичате да ви пречат.

8-10 отговора „да“

Вие разбирате неправилно отговорното бащинство. Необходима е коренна промяна в подхода ви. Опитвате се да бъдете грижовен баща, но не ви се получава. Не че правите нещо особено, но много се гордеете, че „участвате“ в живота на детето си. Майка му обаче не е във възторг. Наложително е да промените нещо в тактиката си.

5-7 отговора „да“

Внимавайте, доближавате се до критичната граница. Много скоро ще е трудно някой да ви нарече отговорен баща. Ако продължавате по същия начин, нещата ще излязат от контрол. Замислете се, все още можете да коригирате поведението си.

2-4 отговора „да“

Има неща, които могат да предизвикат безпокойство, но иначе вие наистина се стараете. Нужни са много малко промени, за да бъдете истински образец за баща.

0-1 отговори „да“

Прекрасно! Вие сте наистина грижовен татко. Надяваме се, че и в бъдеще ще постъпвате по същия начин и заедно с партньорката си ще получавате удоволствие от възпитанието на детето. Бъдете уверени в себе си.

Какво означават въпросите в теста

1. Да сменя памперс, в който е пишкало бебето, може дори ученик от началния курс. Виж, другото е висш пилотаж, изисква хладнокръвие и бързи реакции, но е възможно най-елементарната дейност свързана с грижите за детето.

2. Храненето на бебето не е обикновено занимание. Вие трябва да установите контакт с него, да му предадете своята обич и чувство за спокойствие. Много лошо, че не го разбирате.

3. Да се плацикате заедно в банята е само един от етапите в къпането, при това най-лесния. По-сложно е истинското къпане, подсушаване и обличане. Затова е несправедливо да смятате, че сте поели особено отговорна задача.

4. Неправилно е да се смята, че докато детето не проговори, няма кой знае какъв смисъл от общуване с него. Когато все още не владее речта, то се опитва да общува с вас с цялото си същество. Не е добър знак, ако един татко не успее да осъществи контакт с детето си в такъв момент.

5. Когато детето нервничи, майката прави всичко възможно да го успокои. Това е моментът да й се притечете на помощ, преди самата тя да се е разстроила.

6. Да изхвърлиш боклука, след като някой друг е изчистил, не е кой знае какво геройство. Много по-достойно е сам да се погрижиш за всичко това.

7. Кулинарията като хоби и ежедневното приготвяне на храна са съвсем различни неща. Едно е да направиш някакво гурме, когато си в настроение, и съвсем друго - да мислиш всеки ден за разнообразно и здравословно меню. Хобито не е домакинско задължение.

8. Когато и двамата родители са съпричастни към възпитанието на детето, в много случаи мненията и подходите им не съвпадат. В такива моменти партньорството е важно. Ако просто искате да победите в спора и да надприказвате жена си с аргументи, това не ви характеризира като отговорен баща.

9. Колкото и да се занимавате с домакинство и възпитание, жена ви не го оценява. Това може да означава, че не ви обича. Най-важно е в такъв момент да се погрижите за емоционалната страна на връзката си. Направете така, че да почувства любовта ви. Ако ви се струва смешно и неловко, ще ви е трудно да се справите с предизвикателствата в общуването и със собственото ви дете.

10. Вие смятате, че да се занимавате с детето е ваше право. Това може да е резултат от обстоятелството, че останалите членове на семейството са на работа например. Не обичате да ви пречат. Близките и приятелите ще ви подкрепят в една или друга степен. Ако сте им благодарни, вашите поддръжници ще се увеличават. Ако настоявате, че това е само ваша работа, ще подроните отношенията си с тях.

4 типа безотговорни бащи

Когато бащата само дава вид на отговорен, той участва на думи в грижите и възпитанието на детето. Това все пак е по-добър вариант, отколкото изобщо да не се интересува от него. Но самодоволството не му помага особено да стане по-близък на поколението си. Кои са 4-те типа безполезни бащи?

Показният

С гордост говори, че къпането на детето е негово задължение, но просто си играе във ваната с него. „Да сменям памперсите в почивните дни е моя грижа.“, казва този татко. Но когато детето е извършило наистина сериозна нужда, вика майка му да го смени.

Лошият стопанин

Понякога, през почивните дни, приготвя нещо китайско или нещо от италианската кухня, но като хоби. Казва, че отговаря за чистенето, но всъщност само изхвърля боклука, който е събрала жена му.

Теоретикът

Инспектира това, което върши майката, оценява, критикува. Обикновено нищо не прави, но гледа на всичко отвисоко. На околните обича да разказва как активно участва във възпитанието на детето, че по този повод е чел нещо… (с други думи мърмори за всичко като свекърва).

Самодоволният

Позаиграл се малко с детето и вече е убеден, че е направил достатъчно, без да си дава сметка за ежедневните усилия на жена си. Тя се дразни от подобно поведение: „Помогна ми малко и с теб вече не може да се говори. По-добре да не беше правил нищо.“


Препоръчваме ви още:

Най-добрият татко на света

Първо да възпитаме бащите

Бащи в "майчинство"

 

 

Последно променена в Четвъртък, 22 Февруари 2018 09:01

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам