Град върху астероид създадоха ученици от Варна. НАСА ги награди!

Бистра Величкова 05 април 2013 в 13:57 5015 4

Учениците от Варна дискутират проекта, който ги прави номер 1, в света. Снимки: Личен архив

„Ще се видим на астероида!“, казвате на свой приятел, докато стягате багажа си за поредното пътуване. И понеже вече всичко на Земята сте видели, този път заминавате за... астероида Антигона. Ако ви хареса, може да останете там и за по-дълго. Ще се разположите в скромен апартамент насред Слънчевата система и всичко там до такава степен ще наподобява живота на Земята, че може дори да не разберете, че всъщност живеете в Космоса.

И макар това да ви звучи като абсолютна фантастика, учениците от курсовете по астрономия на Варненската обсерватория и на Математическата гимназия във Варна, направиха всичко това реалност. А на 31 март тази година НАСА оцени техния научен труд и ги награди на първо място в международния конкурс за гимназиални ученици, в категориите 11 клас - голяма група и 10 клас голяма група.

Четиринадесет от учениците, спечелили наградата, са от Математическата гимназия, един – от Хуманитарна гимназия "Константин Преславски" във Варна и един - от IV Eзикова гимназия с преподаване на френски и испански език. Ръководители на екипите са д-р Веселка Радева от Астрономическата обсерватория и Силвия Захариева от Математическата гимназия от Варна.

Учениците са поканени на конференция в Сан Диего, САЩ, където да представят спечелилите проекти. Конференцията ще се проведе от 23 до 27 май. Проблемът обаче е, че НАСА не поема разноските по пътуването на учениците. За това в момента те търсят финансиране от различни организации и институции. Ако някой има желание да инвестира във възможността лауретатите да представят проекта си в САЩ, може да се свърже с госпожа Силвия Захариева, учител по физика в Математическата гимназия във Варна (нейни координати може да намерите най-долу, под статията).

Никола Димов е един от учениците от 11 клас, взели първа награда на НАСА за проекта – построяване на колония на астероид, направен заедно с неговите съученици. Ето какво разказа той пред OFFNews за процеса на работа, преди да стигнат до световното първо място.

Обсерваторията, „Успех“, „Космонавтика и астрономия“ 

Имам честта да съм в един отбор с хората, които обикновено печелят всички награди на национални конкурси по математика, физика, информатика и информационни технологии“, разказва Никола.

„В началото на проекта, трябваше да решим къде да изградим нашата колония. Решихме това да бъде астероид. Там има много ресурси, които биха могли да бъдат полезни на Земята. 

Отидохме на наблюдателна експедиция в Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Там изследвахме избрания от нас астероид „129 Антигона“ с големия телескоп "Шмит". Наблюдения върху него са правени до сега два пъти от астрономи – през 1984 г. и през 2004 г".

В астрономически проект се обединим ученици, занимаващи се не само с астрономия, но и такива, които имат сериозни интереси в областта на биологията, химията, математиката, физика и информационни технологии. Т.е. този проект включва не само знания по астрономия, но и знания по всички предмети, които учим в училище.

Астероидът „129 Антигона“ - богат на никел и желязо

"Ние избрахме астероид от астероидния пояс, който носи името Антигона. Астероидният пояс е област в Слънчевата система простиращ се най-общо между орбитите на Марс и Юпитер. Там е и най-голямата концентрация на астероиди", пояснява Никола.

"Критерият, по който избрахме нашия астероид, беше, че държахме той да бъде „M-type”, което означава метален. Той е с диаметър около 113 км, с което попада в групата на големите астероиди. Те са много богат вид. Нашият е предимно от никел и желязо. Има много астероиди богати на метали, от групата на платината. Съществуват също така и C- type - въглеродни астероиди, S-type - силикатни астероиди.

Създаване на колония с живот като на Земята

Идеята на колонията е да се създаде изкуствена среда за живот на астероида, в която хора ще могат да живеят, незаивисимо от Земята.

Целта е колонията да има денонощен цикъл, времето да бъде разделено на ден и нощ, но да се работи постоянно.

В самата колония сме предложили да има т.нар. жилищни модули с формата на тороси. Под тях ще е разположена промишлена зона, където ще има заводи, под които се строят мини. В самите тороси, условията са близки до тези на Земята. Чрез въртене на торосите създаваме изкуствена гравитация. Вместо нашето земно небе имаме небесни холограми. Има цикъл на въздуха, водата. Обърнато е внимание на необходимите биологични процеси, за да може хората да живеят и работят там.

Вътрешният дизайн на торосите е съобразен със земните сезони - имаме летен, зимен, пролетен и есенен торос. Имаме и европейски торос, в който преобладават различни архитектурни стилове, характерни за Европа. Всичко е създадено така, че да е максимално близко до условията на Земята. Колонията е с капацитет за заселване на 36 000 души.

Целта е животът там да бъде проектиран максимално близко до този на Земята, така че хората, които живеят там да не се чувстват изолирани или че са на друго място. Там се оформя едно ново космическо общество...

Ще живеем на астероид след 150 години

Ние се опираме на реални научни изследвания. Възможността да живеят хора на астероид, не е фантазия. Съвсем реално е това да се осъществи. Според нашите изчисления, реализацията на подобен космически град може да се случи след 150 години“, убеден е Никола Димов.

Конкурсът на НАСА за ученици съществува от 1994 г. Статистиката за 2013 г. все още не е излязла, но през 2012 г. в конкурса са кандидатствали общо 1246 ученици от 19 държави от цял свят. С всяка година интересът нараства и през тази, кандидатите със сигурност са били повече от миналата.

България участва в състезанието от 6 години насам. До сега екипите на д-р Радева са печелили едно поощрение, две трети места, четири втори места. Спечелилите ученици тази година, благодарят на своите ръководители и на учениците, участвали преди тях в този конкурс. Един от тях, Димитър Атанасов, е помогнал с идеи и модели от Университета в Ливърпул, където следва в момента аерокосмически науки.

„Искам да изразя най-искрени благодарности към д-р Веселка Радева, за отделеното време и подкрепата. Тя е напълно отдадена към нас и нашия проект. Благодарим”, каза от името на своите съученици Никола Димов.

Известно е, че такива талантливи младежи най-често получават покани от големите университети в САЩ и Европа, за да продължат развитието и кариерата си там. Въпреки това, Никола Димов е убеден, че за в бъдеще иска да работи за България. „Ние не искаме да бягаме от тук. Искаме да останем, за да работим за страната си. Много се радваме, че чрез тази награда имаме възможност да представим страната си пред света, както и града си – Варна, Обсерваторията и училището си. Дори и да отидем навън, ние ще се върнем и ще донесем опита си тук“.

Всеки, който по някакъв начин би желал да помогне финансово за разноските по пътуването на младите лауреати от Варна на конференцията на НАСА, в Сан Диего, за да представят спечелилият проект, може да се свърже с госпожа Силвия Захариева, учител по физика в Математическата гимназия във Варна, на мобилен телефон: 0896367164 или на имейл: [email protected].

Най-важното
Всички новини