Започна гласуването за юбилейното издание на 'Музикант на годината'

OFFNews 13 януари 2021 в 10:18 1668 0

Започна гласуването в Националната анкета „Музикант на годината 2020" на предаването за класическа музика „Алегро виваче" на програма „Хоризонт" на БНР. В юбилейното 30-то издание екипът му кани публиката да избере „Млад музикант на годината".

Националната анкета „Музикант на годината" се провежда от 1990 г. В нея екипът на „Алегро Виваче" дава право на слушателите да определят кой от българските музиканти ги е вдъхновил най-много с изявите си през изминалата година. През 2008 г. за първи път изборът се фокусира изключително и само върху младите изпълнители. Сега това се случва за втори път в историята на допитването, като възрастовите граници са до 25 години за инструменталистите и до 30 години за певците, диригентите и композиторите.

В 30-ото издание на анкетата публиката може да избере своя фаворит сред 11-те номинирани ярки таланти (по азбучен ред):

Божидар Божкилов (бас)

Божидар се наложи като победител от първия момент, заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената. Той е само на 26 години и смятам, че му предстои много добра кариера!“, каза примата Соня Йончева пред медиите при голямото си завръщане в Пловдив през лятото на 2020 г.

Георги Грозев (тромпет)

Той е само на 18 години, но вече е свирил в някои от най-прочутите зали по света - Карнеги Хол в Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих. Носител е на приза „Олга Камбурова“, присъден му от екипа на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ като част от наградите „Музикант на годината“ 2018.

Георги Димитров – Жожо (класическа китара)

Георги Димитров-Жожо е един от най-изявените млади български китаристи - носител на много награди от конкурси у нас и в чужбина, лауреат на няколко фондации, подкрепящи млади таланти. Възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, а от 2018 г. е студент в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия), в класа по класическа китара на именития професор Паоло Пегораро.

Димитър Косев (диригент)

Едва на 28 години, през лятото на 2020 г. той е избран единодушно за главен диригент на Държавна опера - Русе.  Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършването му е приет в консерваторията “Прайнер” във Виена, където учи дирижиране при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер.

Ивайло Василев (пиано)

13-годишният пианист е сред най-изявените млади български музиканти. Освен че притежава впечатляваща колекция с награди от клавирни конкурси у нас и в чужбина, той има богата артистична биография. През 2019 г. записва първия си самостоятелен компактдиск. Има собствени композиции и оркестрира чужди произведения.

Лора Ал-Ахмад (пиано и композиция)

Лора Ал-Ахмад е един от разпознатите български таланти, преминали обучение през последните няколко години в престижните музикални школи на Ню Йорк - първо учи пиано при професорите Павлина Доковска и Владимир Валяревич в Mannes School of Music, и пак там прави магистратурата си по пиано и композиция, а неин ментор е Лоуел Либерман

Лора Маркова (цигулка)

Носителка на наградата “Олга Камбурова“ 2019, присъждана на млади таланти от екипа на предаването „Алегро Виваче“ на БНР. На 5-годишна възраст започва да свири на цигулка – приета е в класа на Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“, където учи и в момента.

Мартин Зайранов (цигулка)

Мартин Зайранов е роден през 1999 г. във Варна, започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненската филхармония, а на 11 вече е млад студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов български университет. В момента продължава обучението си при проф. Антон Сороков във Виена.

Сара Чакърова (перкусии)

Сара Чакърова е родена през 2003 г. в София. Лауреат е на призови награди от национални и международни конкурси: "Светослав Обретенов" в Провадия (2012), "Wiener Klang" - Австрия (2012),”Magic” - Бургас (2013 и 2017), "Свирел" – Словения (2014), Международния перкусионен конкурс – Тимишоара, Румъния (2014), „Млади виртуози“ - София (2015), Italy Percussion competition - Монтебело (2015), International Youth percussion Competition - Белгия (2017), “Музиката и Земята” - София (2020). Носителка е на много международни награди и като член на перкусионен ансамбъл Paliev's Sparkles.

Сион Найман (виолончело)

Сион Найман е роден през 2002 г. в Антверпен, Белгия. На 6 години е приет в класа по виолончело на Даниела Черпокова в Национално музикално училище "Любомир Пипков" в София, където продължава обучението си. През 2016 г. става част и от класа на проф. Ромен Гариу в Консерваторията в L'Haÿ-les-Roses, Франция. В момента свири на чудесен инструмент "Bernardel", предоставен му от неговия учител.

Стефани Кръстева (сопран)

Стефани Кръстева е родена през 1994 г. във Варна. Завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Класическо пеене“. През 2017 г. завършва магистърска степен във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф. д-р Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов.

Всички те са млади и талантливи, а българската публика очаква и обича изявите им. Най-младият е на 13 години, а най-възрастният – едва на 28. 

„Да ги подкрепим и да им дадем мотивация да растат в изкуството!", призова екипът на „Алегро Виваче".

Гласуването продължава до 28 февруари 2021 г. Всеки слушател може да гласува само веднъж на сайта на анкетата http://muzikant.bnr.bg 

Може да се гласува и на телефон 02 9336 336 по време на предаването във вторник между 21.15 и 22.30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови