Унгарският драматург Жолт Пожгаи: Щастлив съм, че Лилия Абаджиева режисира моя творба (видео)

Зарина Василева 11 януари 2019 в 17:01 4158 0

Жолт Пожгаи споделя впечатленията си от поставянето на последната си пиеса - „Защото на мама така ѝ харесва“ на българска сцена.

Жолт Пожгаи е унгарски драматург, театрален и филмов режисьор. Пише сценарии за телевизионни и филми за голям екран.
През последните 25 години близо 100 премиери на негови творби са поставени в Унгария.

Пиесите му се играят не само в Унгария, а и в чужбина, предимно на немско- и англоезична територия, но също и в Индия, Израел, Македония и др.

Носител на „Награда Европа“ (Берлин, 1996), награда за най-добър сценарий (XXXIII преглед на унгарския филм, 2002), Рицарски кръст за заслуги на Унгария (2017) и др.

„Защото на мама така ѝ харесва“ е в репертоара на театър "Възраждане" едва от няколко месеца и се радва на нестихващ интерес.

През една преувеличена, комедийна оптика, пиесата ни дава да разберем, че мнимият ни живот ни отдалечава от същностния или от този, който копнеем да имаме.

Голяма чест за мен, че именно в този театър се играе моя пиеса. В него свещеното изкуство на театъра по някакъв необичаен начин се среща с публиката. В този театър има аромат на театър и затова го обичам изключително много.“ - споделя Жолт Пожгаи

Драматургът допълва, че е изключително щастлив от различния ъгъл, по който режисьорката Лилия Абаджиева е поставила творбата му и я е изпълнила с идеи и фантазия.

Вярна на себе си, Лилия Абаджиева превежда зрителя през редица въпроси:

Важно ли е изобщо дали сме истински или копия? Не плачем ли, не се ли смеем по същия начин като онези, които бихме искали да бъдем? Нима звездите ще достигнете и не e ли все едно дали обичате или лъжи изричате?"

На сцената са : Донка Аврамова-Бочева, Лиляна Шомова, Мариана Жикич, Анатоли Лазаров, Боян Младенов, Георги Златарев, Йордан Ръсин, Свежен Младенов, Христо Станчев.

Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

Датите, на които можете да се насладите на колоритното представление са: 15 и 26 януари, 19.00ч .Театър "Възраждане"


Всеки в публиката би разпознал себе си в някой от героите. Всички някога сме лъгали майките си.“ - убеден е Жолт Пожгаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови