Той танцува брейк на Бах: Лил Рок, който ни учи да летим (интервю)

Световноизвестната танцова трупа Flying Steps ще представи "Летящият Бах" във Варна

Искра Ангелова 12 август 2022 в 14:19 4052 0

Летящият Бах

Снимка Via Fest

Летящият Бах идва за втори път у нас

Истинското му име е Ниранх Чантабуаси и е видял всичко. През 90-те години на миналия век той печели няколко състезания с екипа си Point Blank Breakers, известен още като Southside Rockers. Сключва договор за запис със Sony Music и работи на свободна практика като танцьор и хореограф. Така акостира във Flying Steps през 2005 г. Flying Steps са четирикратен световен шампион по брейк и многократно награждавана компания за улични танци, основана през 1993 г. от Вартан Базил и Кадир "Амиго" Мемис. Днес екипът включва повече от 40 професионални танцьори.

Спектакълът "Летящият Бах" е на сцена над 10 години. Той съчетава класическа музика със съвременни улични танци и е отличен със специална награда на престижните музикални награди Echo Klassik. На 20 август ще го видим в Летния театър в морската столица Варна. Многократните световни шампиони по брейк танци Flying Steps от Германия идват отново в България, за да представят за първи път във Варна спектакъла "Летящият Бах", който покори световните сцени. Замислен от прочутия оперен режисьор Кристоф Хагел и артистичния директор на компанията Вартан Базил, "Летящият Бах" е уникална интерпретация на "Добре темперираното пиано" на Й. С. Бах, като обединява по завладяващ начин класическа музика, уличен танц и съвременни дигитални изкуства.

Може би си спомняте тази композиция от конкурса за песен на Евровизия през 2011 г. Днес за мен е огромно удоволствие да разговарям с един от нейните изпълнители Ниранх Чантабуаси (Lil Rock). Ще опитам заедно с него да обясня на по-консервативната аудитория - дамите с перли и сини коси - защо това, което правят Flying steps е важно!

Искра Ангелова: Здравейте! Вие явно наистина смятате, че класиката не е мъртва, нали? Във вашето изкуство има скрит смисъл и той е много по-дълбок от това просто да танцувате брейк на класически саундтрак. Какво се крие зад ексцентричността и дързостта?

Лил Рок: Със сигурност има история и смесица от класически и градски танци в нашите изпълнения. Но основната разлика е, че ние всъщност превеждаме различните гласове, теми и контрапункти на фугите от "Добре темперирано пиано" в танц.

ИА: Наистина ли музиката на Бах е близка до хип-хопа по своята форма и структура?

ЛР: Ами бих казал, че начинът, по който Бах композира музиката си, е основополагащ за много, ако не и за всички музикални форми и структура. И в хип-хопа музиката има различни слоеве, нива на ритъм и структура. И отделен слой, ниво с мелодия, която се отнася до определена тема. Просто той използва един инструмент, за да изсвири всички тези различни нива в "Добре темперирано пиано".

ИА: Кои са 5-те принципа, които вие във "Flying steps" следвате?

ЛР: Уважение, толерантност, преследване на мечтата, да бъдеш верен на себе си, да помагаш на другите да преследват мечтите си (в танца).

ИА: Сега Берлин е може би най-пъстрата и разнообразна арт сцена в Европа. Каква е разликата днес да се състезаваш и да намериш своето място там, когато там са най-добрите от цял свят?

ЛР: Според моя опит, ако продължаваш да правиш това, което обичаш, винаги ще издържиш.

ИА: Как Covid промени вас и работата ви? Какво се случи с артистичния свят в Германия? Тук повечето частни театрални и танцови трупи и изпълнители почти загинаха.

ЛР: Мога да говоря само за себе си, след като много представления бяха отменени, аз имах време да се замисля за себе си. За да разбера кой съм и какво е моето призвание. И това ми се случи, след като всичко, което правех през последните години, изведнъж спря. Стигнах до следното - че винаги съм бил влюбен в танца. И намерих време, за да открия отново себе си в тази форма на изкуство. И станах вегетарианец.

ИА: И сега какво следва? Как мислите, че човечеството реагира на всички тези предизвикателства? Covid, войната в Украйна? Защо изглежда никога не се учим от грешките си в миналото?

ЛР: Да, виждам го по подобен начин. Мисля, че ако искаме да променим нещо, трябва да започнем първо от себе си. И да се опитаме да покажем на хората около нас, че може да има по-добър начин да живеем в мир, единство, любов и да се забавляваме.

ИА: Вие сте били в България и преди. Какви бяха впечатленията ви? Знаете ли, че тя е най-бедната, най-тъжната и най-корумпираната страна в ЕС? И че в момента преживяваме много голяма политическа криза? Ние трябва да определим кои сме ние, кои искаме да бъдем - проевропейски или проруски настроени? Какво мислите вие? Този конфликт в Украйна е нещо повече от война - дали това не е битка за света, в който искаме да живеем и който ще оставим след нас утре, или?

ЛР: Ами аз не съм бил в България за толкова дълго време. Всичко, което мога да кажа е, че срещнах много приятни хора. И именно така предпочитам да виждам света. Ние всички сме имали или имаме майка и баща. И всеки търси щастие в живота си и за тези, които обича и за които се грижи.

ИА: Успех и нямам търпение да летя с вас!

Очаквайте "Летящият Бах" на 20 август от 20:30 ч. на сцената на Летния театър. Билетите вече са в продажба онлайн на сайтовете на Ивентим и Фестивален и конгресен център - Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови