Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50.000 евра и свети!

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2015 в 10:48 15825 10

Втори ден македонската преса и електронните издания коментират драстичната разлика в цените на двата паметника на цар Самуил - в София и в Скопие.

"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50.000 евра и свети!" - излиза със заглавие опозиционният портал Плусинфо.мк.

Паметникът в София е само за 50 000 евро и получи светещи очи като фарове, "а нам може да ни падне мрак на очи кога ќе сфатиме дека за него се платени фантастични 1,5 милиони евра народни пари!", отбелязва Кирилица.мк.

При паметника в Скопие мраморът не е ръчно изработен и оттук идва въпросът защо този паметник е толкова скъп. Това е машинна изработка, което поставя въпроса и за авторството на паметника, въпреки че машинната изработка е направена въз основа на чертежи. Но определено при нас, всичко, което се направи, е платено в повече, коментира пред "Слободен печат" експертът по културно наследство Донка Барджиева.

Новината за паметника на Самуил в София стигна и до Би Би Си.

От агенцията посочват, че в повод за дебати се е превърнало необичайното решение на автора очите на Самуил да светят.

В социалните мрежи се появиха и снимки на царя със слънчеви очила или като Дарт Вейдър, а част от жителите на столицата обявиха паметника за кич, допълва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 13:05

Що, да не би да ви харесва повече македонския ?!?

10.06 2015 в 21:56

Щом и простотията започнахме да си мерим с шопите из македонско, нещата не отиват на добре...

10.06 2015 в 21:37

тия макета, да ме прощават ама залудо са дали 1.5 млн. ако са дали толкова а не е врътка. както каза Божо Димитров все повече доказват че са българи с лъжи и корупция

10.06 2015 в 19:37

Не се ядосвайте , братя "македонци"! Ако нашия паметник беше правен от държавата и той щеше да струва 1,5млн евра , че и мало више!Добре , че инвеститор е частна фондация , та да разберем реално колко излизат подобни масрафи!

10.06 2015 в 14:06

Сега е момента заедно с тази олелия , която се разрази в световен мащаб да се пуска и информация за самия Български Цар Самуил! Как се изписва името му и на кого е бил Цар! Ето тази информация може да се прикачи на всяка снимка, защото в Македония се говорят безумици , а по-лошото е, че се разпространяват:

Всички извори, като се започне от византийските (Йоан Скилица; Кекавмен, който по майчина линия е внук на Самуиловия пълководец Димитър Полемарх; византийската принцеса Ана Комнина, която е праправнучка на цар Иван Владислав; Йоан Геометър; Лъв Дякон), мине се през сръбските (Летописа на Дуклянския поп, запазен на латински език, но съставен въз основа на славянски оригинал), арабските (Яхя Антиохийски), арменските (Стефан Таронски) и латинските (кореспонденцията между папа Инокентий III и цар Калоян), та се стигне и до средновековните български текстове (Ватиканския препис на Манасиевата хроника) наричат държавата България, а населението ѝ българи или, архаизирайки в някои случаи – мизи. Освен това, в институциите на държавата се наблюдава едно продължение на старата държавна уредба на Първото българско царство, което потвърждава връзката на Самуилова България с българската държавност преди похода на Йоан Цимисхий срещу Преслав и Дръстър през 971 г. На първо място, това е употребата на царската титла от Самуил и неговите наследници, а по това време на Балканите има само двама владетели, които имат признато право върху царската титулатура – византийския император, наричан в българските извори „гръцки цар”, и българския цар.

Това е призив към всички , които четат тук и не само! Копирайте този текст и го препращайте! Информацията е абсолютно точна и верна! Успех!

10.06 2015 в 13:07

"Но определено при нас, всичко, което се направи, е прекомерно платено..."

и

"Но дефинитивно, кај нас, се што се правеше е преплатено - вели Донка Барџиева..."


Пу дейба тая некадърност! Еми като не можете да "ПРЕВЕДЕТЕ" една статия от "чуждия" печат на граматически издържан книжовен български език бармем я пуснете в оригинал бе!
Недкадърници и безиденици, ТОА сте вий!

http://plusinfo.mk/vest/29741/car-samoil-vo-skopje-za-15-milioni-evra-a-vo-sofija-za-50000-evra-i-sveti-%28foto%29

10.06 2015 в 12:55

Иначе Самуил си е едно към едно като Папа Юлий II в комикса Le pape terrible на Jodorowsky.

10.06 2015 в 12:47

Сега в кича макетата няма как да ги бием. Все пак кич за милион и половина е друго. Е част от тях са отишли за фонд Топ мерцедес за Груйо, но това е друга работа.
Още няколко такива паметника и може да наречеме мястото Площад Валхала.

10.06 2015 в 11:48

Е мене ме кефи. А макетата явно ще се пукнат от яд. то и при тях крадат с голямата лъжица :)

10.06 2015 в 11:36

Македонският Сашко бледнее пред българския Оптимус Прайм!