Световна премиера, шедьоври на класиката и фламенко на Европейския музикален фестивал Варна

OFFNews 06 февруари 2020 в 10:35 1458 0

Пет силни музикални проекта представя тази година най-значимото пролетно артистично събитие в морската столица - Европейският музикален фестивал Варна 2020. Класика и смело навлизане в музиката на 21. век ще поднесат звездни изпълнители от Германия, Испания, Великобритания и България. Фестивалът ще започне на Благовещение във Фестивалния комплекс с адмирираните млади музиканти от квартет „Сигнум“ и перкусиониста Алексей Герасимец. Ще завърши на 22 май в Двореца на културата и спорта с големия Найджъл Кенеди и почит към 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

В концептуално отношение, сцената на Европейския музикален фестивал Варна винаги е била свързана с това, което се случва в Европа и света сега, споделя директорът на фестивала Мария Кондова. Представяме творби и артисти, които са актуални, свежи и ги поднасяме веднага на българската публика. Кросовър проектите са наша запазена марка, а и всяка година търсим акцент - голяма световна величина в съвременната музика. Нашият фестивал не просто се нарича европейски, а наистина се стреми да пренесе тук онова, което се случва в Европа. Правим достояние на нашата публика съвсем нови, „горещи” проекти, родени в кипящата артистична лаборатория на Европа. По традиция отдаваме почит на големите годишнини в музикалната история, свързани с бащите на европейската музика. Тази година формулата за почит към тази годишнина е особено силна, защото свързва един от титаните на композиторското изкуство - Бетовен, с един изключителен интерпретатор на ХХ и ХХI век. Защото Найджъл Кенеди, който ни оказва честта да закрие фестивала тази година, не само ще интерпретира Бетовен, но и ще сподели с нас своя поклон пред великия композитор с първия си авторски Концерт за цигулка и оркестър. Ние сме горди, че Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на тази творба, вдъхновена и посветена на Бетовен. За Варна това е невероятна чест.

Откриването на фестивала ще бъде в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна, където в 19 ч. на 25 март ще излязат младите виртуози от саксофонен квартет „Сигнум“ и мултиперкусионистът Алексей Герасимец от Германия. В модула Crossover за пръв път в България ще бъде представен иновативният им проект Starry Night. Музикантите ще изпълнят своята „звукова р/еволюция от Холст до AC/DC”, разрушавайки бариерите между концертно изпълнение и шоу, между стилове и жанрове, между композиция и импровизация.

Фестивалът поддържа традицията да представя изявени имена, чийто път е започнал от Варна. Тази година това са цигуларят Димитър Буров и пианистът Боян Бъчваров, които ще очакват почитателите на камерната музика на 2 април в Градската художествена галерия с една стилна сонатна вечер с творби от виенските майстори Моцарт, Бетовен, Шуберт и Брамс.

За най-младата аудитория е концертът на 6 април. От 11 ч. в Аулата на Икономическия университет - Варна младите музиканти от Ансамбъл „Палиев Спаркълс“ и актьорът от Държавния музикален театър Александър Мутафчийски ще поведат публиката в едно любопитно матине. Концертът на учениците от Националното музикално училище в София е замислен като емоционален увлекателен урок по музика за най-малките меломани. Специални образователни книжки ще получи всяко дете - гост на концерта.

Емоционален танцов акцент в програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2020 ще бъде авторският фламенко спектакъл Puntal на испанския хореограф и танцьор Давид Перес. Той ще поднесе един съвременен, много динамичен прочит на традиционния испански танц. В спектакъла специално участие ще има и една от най-уважаваните фламенко танцьорки днес - Мария Хосе Леон. Събитието от цикъла „Световни музикални култури“ е на 28 април от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна.

Грандиозният финал на фестивала ще бъде концертът на музикалната легенда на нашето време - цигуларя Найджъл Кенеди. Заедно оркестъра на Държавна опера Варна гениалният британец ще изпълни прочутия Цигулков концерт на Бетовен - върхов шедьовър в този жанр и в цигулковото творчество за всички времена. Специално за годината, в която целият свят отбелязва 250 години от рождението на музикалния титан, Кенеди пише своя първи авторски концерт за цигулка и оркестър, вдъхновен и посветен на Бетовен, който ще има своята световна премиера във Варна. Звездната вечер на ненадминатия новатор е на 22 май в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта.

Билети за всички концерти могат да се купят от касата и сайта на Фестивалния комплекс: https://fccvarna.bg/, както и онлайн от Eventim.
Продажбите на билети стартират с промо акция за Св. Валентин - до 14 февруари два закупени билета за всеки един от концертите във фестивала носят отстъпка от общо 10 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови