Серия от професионални събития на One Architecture Week

OFFNews 28 август 2015 в 16:40 3729 0

Осмото издание на международния фестивал One Architecture Week 18 до 27 септември в Пловдив включва серия от събития, специално насочени към архитектурната общност в България.

Сред акциите, работилниците и намесите в професионалната програма на архитектурната седмица са:

Работилница “Зелено авеню”, своеобразно продължение на миналогодишната инициатива “Сблъсъкът на титаните” (среща между студенти и представителите на световноизвестни архитектурни бюра), която ще бъде водена от Васил Кайков, архитект от френското студио WILMOTTE.

В рамките на 3 дни студенти и млади архитекти ще могат да работят с Васил, търсейки специфични връзки на реката с града. В края на работилницата младия архитект ще направи презентация с резултатите от работилницата, които ще бъдат изложени като част от основната изложба на архитектурната седмица „ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА“.


Васил Кайков

Левенте Поляк - унгарски изследовател и урбанист - ще води работилница за нови начини на финансиране на колективни градски проекти - „Алтернативен урбанизъм“. Участниците ще маркират съществуващи градски инициативи и групово ще търсят модели за тяхната устойчивост при липса на стабилна финансова основа. Ще бъдат привлечени служители на Общината, архитекти, урбанисти, икономисти и т.н.


Левенте Поляк

Активистката Жане ван Хейсвайк, която има дългогодишен опит в социалните арт проекти и е отличена със множество награди, между които Curry Stone Prize for Social Design Pioneers през 2012, с Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change през 2011, ще изследва начини, чрез които пространствата в квартал Столипиново могат да бъдат обвързани с иновативни социални и икономически практики.

Факултет в Столипиново, който се осъществява с подкрепата на Посолството на Холандия, е работилницата, в която ще се включат роми от квартала, като нейна основна цел е да спомогне за началото на процеси за социално-икономическо овластяване на местните жители в тяхната собствена жизнена среда.

Друго интересно събитие е работилницата Идеалният конкурс. Двама юристи (Свилен Овчаров и Тодор Тодоров) и двама архитекти (Ангел Захариев и Орлин Манолов) ще покажат какво прави един конкурс добър за участие и как да разпознаваме конкурсите, които просто могат да бъдат загуба на усилия и време. Финалът на Идеалният конкурс ще бъде ролева игра - два отбора (“организатори” и “участници”) ще дефинират какво е идеалният конкурс за тях.

Колектив Кино Космос, КАБ-РК Пловдив и САБ Пловдив организират архитектурен пленер, които ще се състои по време на One Architecture Week. Пленерът е с тема “По-моста”, а целта е в конкурентна среда да се получат архитектурно издържани предложения за планирания от Община Пловдив нов мост над Марица.

Пленерът събира няколко поколения архитекти, които да обединят своите усилия, знания, идеи и школи в желанието си да проектират по-­добра градска среда за Пловдив. Екипите ще разработват идеите си в кино “Космос”, в рамките на четири дни. Основните цели на пленера са не само да достигне до разнообразни и стойностни решения за бъдещето на река Марица, но и да възстанови прекъснатата прекъснатата приемственост между поколенията архитекти и да възобнови традицията за критичен творчески диалог в общественото пространство. След журиране се награждават три екипа, а всички идеи ще бъдат изложени за обсъждане край река Марица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови