Със 7 млн лв. може да бъде спасен независимият културен сектор в България

OFFNews 25 март 2020 в 11:06 2474 0

Загубите на независимия културен сектор от въвеждането на забраната за провеждане на културни събития до месец юни 2020 ще бъдат над 7 милиона лева. Ако забраната за провеждане на културни събития продължи до края на 2020, загубите ще надхвърлят почти 16 милиона лева. Това показват резултатите от проучване, направено сред почти 500 независими културни организации и артисти от различни градове в България.

Проучването е инициирано от работна група, в която влизат различни организации от независимия културен сектор и междинните резултати ще бъдат представени официално на министъра на културата на среща в петък 27 март 2020 - Международния ден на театъра. Събирането на данните за проучването ще продължи до 29 март. Всички културни организации и артисти на свободна практика могат да се включат в него тук

Независимият културен сектор е сред първите в страната, който успява да предостави междинни данни за загубите реализирани вследствие на извънредното положение.

В началото на седмицата над 1000 представители на културния сектор изпратиха писмо до министър Боил Банов, с копие до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на Парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел. В писмото се настоява за въвеждането на две спешни мерки, които да предотвратят ликвидирането на независимия културен сектор в страната. Едната от тях е социален фонд, който да подкрепи бедстващите независими артисти, които в сегашната ситуация не са в състояние да упражняват професията си и на практика са лишени от доходи. Те са най-ощетената група, която вече е затруднена да посреща дори битовите си нужди. Втората мярка е създаването на структурен фонд, който да подкрепи независимите културни организации, които в сегашната ситуация изпитват тежки затруднения и някои от тях са застрашени от изчезване.

Заради въведеното извънредно положение в страната част от тях бяха принудени да отменят събития, по които вече са направени разходи, а други понасят щети във вече планираните си бюджети, поради замразените продажби на билети за обявени предстоящи събития.

В писмото си организациите и артистите настояват тези две мерки да бъдат финансирани чрез средства от европейските фондове, предвидени за управление на кризисната ситуация. Опасенията на независимия сектор са, че ако тези мерки бъдат финансирани през вече гласувания бюджет на Министерството на културата за сесии за създаване на независимо културно съдържание и събития, това ще нанесе непоправими щети за сектора и ще има дългосрочни последствия в бъдеще.
Независимата културна сцена осигурява огромна част от достъпа на публиките до международно културно съдържание и до съдържанието, създадено от независимите артисти в страната. Тя е и основният посланик на съвременната българска култура в Европа.

Културната общност напомня, че през миналата седмица Европейската комисия одобри пакет от 13 млн. евро, предложен от правителството на Дания, чиято цел беше да покрие щетите от отменени събития заради извънредните мерки свързани с COVID-19.

В инициативната група, създала проучването, участват представители на организациите:

АСТ Асоциация за свободен театър
Арт Фест
Българска музикална асоциация
Derida Dance Center
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни
Театрална компания МОМО
Фондация "Арт Офис
Фондация "Арт Линк"
Фондация “Брейн Стор Проджект”
Фондация "ЕДНО за култура и изкуства
Фондация "За Родопите"
Фондация “Информбюро
Фондация "Театър Корсар”
Фондация “Театър в куфар”

Публикуваме и пълния текст на писмото:


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови