Режисьорът Виктор Божинов официално се отказа от номинация за ОСКАР

OFFNews 08 август 2022 в 09:20 4257 1

Оскар

Снимка Оскар

Оскар

Режисьорът Виктор Божинов, заедно с част от екипа, създал филма "Бягство", разпространи писмо, в което депозира своя и на колегите си отказ неговият филм да бъде част от българските предложения за "Оскар" 2023 в категорията "международен игрален филм".

Припомняме, че комисия с председател Мария Бакалова бе натоварена със задачата да определи българското предложение за номинация в категория "международен игрален филм".

В журито освен Мария Бакалова влизат още:

- Катерина Ламбринова - кинокритик, фестивален организатор,
- Христо Христозов - кинопрограматор (Дом на киното), фестивален организатор,
- Свилен Димитров - режисьор, аниматор,
- Катя Тричкова - продуцент,
- Кристина Грозева - режисьор, продуцент,
- Иван Чертов - оператор

Предложенията, постъпили за разглеждане от журито бяха както следва:

- "Борсови играчи" (реж. Георги Костов),
- "Бягство" (реж. Виктор Божинов),
- "В сърцето на машината" (реж. Мартин Макариев),
- "Майка" (реж. Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия),
- "Меко казано" (реж. Анри Кулев),
- "Петя на моята Петя" (реж. Александър Косев),
- "Рибена кост" (реж. Драго Шолев, копродукция с Румъния),
- "Шекспир като улично куче" (реж. Валери Йорданов) и
- "φ 1.618" (реж. Теодор Ушев, копродукция с Канада).

В разпространено до медиите писмо, адресирано до Петър Тодоров, изпълнителен директор на Национален филмов център автиоите на "Бягство" - Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов заявяват, че се отказват да участват в селекцията за български филм.

"Филмова продукция БЯГСТВО е поставена в ситуация да се откаже от този конкурс, поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата", казват авторите на филма в писмото си.

По-нататък в текста се казва, че от екипа на "Бягство" имат съмнения дали това е правилният начин да се селектира българското предложение за ОСКАР.

"Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен. Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия", заявяват режисьорът и продуцентите на "Бягство".

През миналата 2021 година българското предложение бе "Страх" на Ивайло Христов, но отново имаше съмнения дали това е бил най-подходящия филм, който да представя страната ни на наградите на филмовата академия на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови