Президент, министър и кмет повеждат шествието за 24 май

Биг Бендът на БНР и Веско Ешкенази ще свирят на празник на буквите привечер край НДК

OFFNews 24 май 2018 в 06:28 3373 0

Снимка БГНЕС, архив

Шествието ще започне от Археологическия музей и ще спре пред Националната библиотека, където ще се проведе и основната празнична програма.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан с редица събития днес.

Празнично шествие, организирано от Министерството на образованието и Столична община, ще тръгне в 10:30 ч. от Археологическия музей. Крайната му точка е паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

В 11 ч. започва официалната церемония пред библиотеката. Неин водещ ще бъде актьорът и директор на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин.

Първо ще прозвучи стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов в изпълнение на първокласниците от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня Симеон Йорданов и Борислава Петрова.

След това тържествено слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев.

Поздравителни слова ще произнесат президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова.

В церемонията ще участват ученици от I клас на 133. средно училище „А. С. Пушкин” и Младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков” с диригент Татяна Христова.

В 11:30 ч. желаещите ще могат да разгледат изложбата "Българската ръкописна традиция през вековете" в Националната библиотека.

15 минути по-късно започва академичното тържество в аулата на Софийския университет. Слово ще произнесе ректорът проф. Анастас Герджиков. След него за Антарктида и "революцията на българското присъствие" на ледения континент ще говори проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт.

Ще бъдат наградени победителите в Дванадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Ще бъде връчена и стипендията на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. ФСлФ ще отличи и автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието.

От БНР пък ще връчат награда на студент в специалност „Журналистика“, профил „Радио“ - инициатива в памет на проф. д-р Веселин Димитров.

От 17 ч. ще има празник на буквите в парка зад НДК, организиран от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, Столична община, НДК и Българското национално радио, съвместно с Министерството на културата.

Сред изпълнителите ще бъдат вокална група "Радиодеца", Оркестърът за народна музика на БНР, Софийският духов оркестър и Биг Бенда на БНР. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни на своята цигулка специално за празника химна „Върви, народе възродени".

Автор на визията на празника е българският художник проф. Божидар Йонов.

В Пловдив тържеството ще е на площад „11-ти май“. Официалното му откриване е в 10 ч. с химна на Република България, а преди него ще бъдат връчени награди и ще бъде отслужена литургия от пловдивския митрополит Николай.

След празничните слова ще започне концерт, около 11.40 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови