Препоръчваме ви: 'Зимен сън' в Дом на киното

OFFNews 27 май 2018 в 00:05 2183 0

Филмът "Зимен сън" ще се прожектира днес от 13:15 ч. в Дом на киното.

Носител на „Златна палма” на фестивала в Кан през 2014 г., филмът е знаков в творчеството на турския режисьор Нури Билге Джейлан, който си спечели репутацията на един от най-иновативните и талантливи творци от началото на ХХI век.

"Зимен сън" е камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима.

Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, Централна Анадола, в малко селце, полупразно извън сезона.

В продължение на повече от три часа филмът проследява местната знаменитост Айдън (Халюк Билгинер) – актьор, който държи малък хотел с жена си, пише за местния вестник и обмисля идеята да поработи над книга за турския театър.

Както всички останали в селото, Айдън има доста свободно време, но с напредването на историята Джейлан внимателно премахва обвивката, която прикрива този самодоволен и тесногръд мъж.

Зрителят става свидетел на отношенията на Айдън с жена му, наскоро разведената му сестра и местно семейство, негови наематели.

С проницателен поглед, напомнящ на камерните филми на Ингмар Бергман, Джейлан прониква през преструвките на персонажите. Пестелив филм, завладяващ и хипнотичен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови