Подписка във Facebook срещу "монументалния изрод" в сърцето на София

OFFNews 07 юни 2015 в 15:01 48646 95

Снимка Булфото/Александър Михайлов

Докторът по философия и социални науки Стефан Попов излезе с отворено писмо, в което призовава кмета на София за отлагане на церемонията по откриването на паметника на цар Самуил.

За броени часове писмото беше подкрепено от десетки български интелектуалци, журналисти и университетски преподаватели.

В момента в София се готвят две гигантски безумия: паметникът на Самуил и реконструкцията на Борисовата градина? Това минава всякакви граници. Няма ли начин да се спрат? (по-добре още един паметник на съветската армия, отколкото този монументален изрод) - коментира във Facebook профила си д-р Стефан Попов.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Уважаема г-жо Фандъкова,

Следващата седмица предстои откриване на паметник на цар Самуил в непосредствена близост до базиликата "Света София". С настоящото си обръщение към Вас настояваме и Ви молим да отложите церемонията по откриването на монумента.

Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които изглежда този проект си поставя.

Ние не настояваме за ликвидация на паметника. Настояваме за отлагане и провеждане на широка дискусия за естетическата и градоустройствена целесъобразност на това решение. Смятаме, че Общината е длъжна да бъде активен организатор на такава дискусия, а не пасивно да очаква несъгласия по обичайния бюрократичен ред.

Ако бъде допуснато, инсталирането на паметника на това особено чувствително място в градската среда на София, е трудно обратимо. Готови сме да участваме в открита дискусия по този въпрос. Призоваваме Ви към особено висока чувствителност към възможността проектът да се окаже непоправимо петно в самото сърце на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!