Почина легендарният китарист Еди Ван Хален

OFFNews 07 октомври 2020 в 08:41 2872 0

Легендарният китарист и основател на едноимената група Van Halen - Еди Ван Хален, почина на 65-годишна възраст от рак. Това стана ясно от публикация на сина му Волфганг в Twitter.

"Не мога да повярвам, че трябва да напиша това, но моят баща - Едуард Лудвиг Ван Хален, загуби своята дълга и трудна битка с рака, тази сутрин."

"Той беше най-добрият баща, който някога можеше да поискам. Всеки момент, който можех да споделя с него, на сцена и не на нея, беше подарък", написа Волфганг. 

"Сърцето ми е разбито и не мисля, че някога ще мога да преживея това напълно. Обичам те толкова много, тате", добави той. 


Ван Хален е роден през 1955 г. в Амстердам, Нидерландия. Въпреки това, той израства в Пасадена Калифорния. Там той създава групата Van Halen, заедно с брат си Алекс, басиста Майкъл Антъни и певеца Дейвид Лий Рот, през 1974 г.

Бандата свири в малки клубове в западен Холивуд преди да избухне на рок сцената с дебутния си албум - Van Halen, през 1978 г. От него са продадени над 10 милиона копия, след като става част от рок вълната, която завладява Америка. 

След дебюта си, групата се превръща в един от най-продаваните изпълнители на всички времена и продължава да издава мултиплатинени албуми. В пет последователни години излизат -  Van Halen II (1979) , Women and Children First (1980), Fair Warning (1981), Diver Down (1982), както и най-големият хит албума 1984. 

Той включва незабравимите песни Jump, Panama и Hot for Teacher.

Ван Хален, който израства идолизиращ Ерик Клептън, е пионер в собствения си динамичен стил - често свири с две ръце на грифа на китарата.

В интервю за Guitar Player от 1978 г., Ван Хален споделя: "Правя каквото си искам - всъщност не мисля твърде много за това. Всичко е доста спонтанно."

След новината за смъртта на китариста, в социалните мрежи последваха редица постове от неговите колеги и приятели музиканти. 

"Еди не беше само Бог на китарата, той беше гениално красива душа", написа Джийн Симънс от KISS .

Певецът на Def Leppard - Джо Елиът сподели, че е виждал бандата на Ван Хален през 1977 г. и че Еди Ван Хален е "преоткрил свиренето на китара, точно както Джими Хендрикс е направил едно поколение по-рано".

Джизър Бътлър от Black Sabbath нарече Ван Хален „един от най-добрите, земни мъже, които някога е срещал“.

Снимки с легендата Ван Хален във Фейсбук публикуваха групата "Аеросмит" и фронтменът на Whitesnake Дейвид Ковърдейл.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews