По 24 май: български срещи в Мадрид

АнДари, Емил Братанов 26 май 2015 в 13:18 3743 0

За 24 май някои ходят при Папата, други носят цветя на паметниците на братята Кирил и Методий в София и други градове, по малките ученици вече предвкусват края на учебната година, а абитуриентите шестват към първия си бал.

В Мадрид тамошните ни сънародници посрещнаха гости от България и може би имаха повод да се почувстват по-единни и по-горди на най-светлия български празник, макар далеч от родината.

Като партньори в информационното отразяване на забележителното начинание, предприето от един варненски творчески тандем, вече ви запознахме с Анатолий Радев и Дария Василева, куратори и консултанти на визуално изкуство, създатели на Центъра за визуална култура “ArtExtreme”.

Да припомним: През 2008 г. е поставено началото на изложбата “ArtExtreme”, която монументално показва във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди. “ArtExtreme” модели в изданията досега са били младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна.

Изданието “ArtExtreme 15” е мултижанрова изложба – цялостен културен продукт, „облечен” в съвременни форми на визуалното изкуство: филм, трейлър, иновативна изложба, музей в изложбата (присъединена етнографска част), творческа и фен зона и рубрика в различните видове медии. Това и́ издание – както споделят двамата от „АнДари” – е „посветено на силата на българския дух, въплътена в творчеството на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров, утвърдил монументалната традиция в българското изкуство и направил синтеза между скулптура и архитектура във Варна. Тя е жива връзка, портал и завръщане към мистичния свят на предците”.

На 15 май в галерия Espacio BOP (calle Juan de la Hoz 22), в испанската столица Мадрид се състоя първата задгранична премиера на изложбата “ArtExtreme 15”, под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Гастролът бе по покана на Lorenzo Alonso Arquitectos и е част от програмата на форума „Черно море – мост на културата“ и дните на българската култура в Мадрид.

По време на откриването домакинът арх. Лоренсо Алонсо представи своя поглед за връзката между геометрията в архитектурата и геометрията в орнаментиката на българската шевица в творбите. Специален гост на събитието бе испанският фламенко китарист Даниел Инглада от Conservatorio Profesional de Danza Fortea, който изсвири фламенко импровизации по творбите. Изложбата се откри в присъствието на Десислава Парушева, Първи секретар по култура и образование при Посолство на Република България в Мадрид, приятели от художествено-творческата интелигенция в испанската столица и представители на българската културна общност там. Репортаж за събитието бе излъчен и по испанската национална телевизия TVE. За закриването на изложбата, вечерта на 26 май авторите и домакините инициират „фри рок“ концерт и кръгла маса „Предизвикателства при оформяне на съвременното градско пространство и опазване на културно-историческото наследство на Варна и Мадрид“.

Не по-малко заредени с ентусиазъм и положителни емоции бяха и срещите, които дошлите от България творци осъществиха със своите сънародници на испанска земя.

„АнДари” гостуваха на 16 май в българското неделно училище „Бачо Киро“ в Алкоркон. Гл.ас. д-р Елена Водинчар от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – консултант на етнографската част на изложбата, проведе занимание на тема „Българската шевица – поглед към света“ и запозна българските деца с характерните мотиви и орнаменти на шевица използвани в етнографския костюм. В самия ден на празника на българската писменост и култура, 24 май, по покана на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А., авторите на изложбата празнуваха заедно с децата от българското училище в Леганес, Мадрид. Децата изнесоха кратка програма, след което рисуваха шевици от Аврен, област Варна. За няколкото часа на срещата и домакини и гости усетиха, а най-вече заради неподправения възторг на децата, се почувства, че разстоянията нямат значение, когато духът е добротворен и пламъкът на националната памет гори, а не тлее. Междувременно, на 19 май в галерията, поканила и приютила изложбата на Анатолий и Дария, се състояха лекция и дискусия на тема „Варна: музей на открито – поглед към света“, изнесена от двамата с участието на визуални артисти от Мадрид.

На снимките, предоставени ни от „АнДари”, някои от които виждате първи, е запечатана частичка от този български творчески дух, прелетял километри за да навести събратя и чужди нови приятели. Пъстър като шевица, усмихнат като малчуган, темпераментен като фламенко, древен и съвременен. Завещан, наследен, пазен и поддържан жив.

Премиерата на изложбата “ArtExtreme 15” за България ще бъде на 5 юни от 18:00 часа в Националния етнографски музей в София и е в програмата на Месеца на фотографията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови