Певицата Заз идва на фестивала Francofolies в Благоевград

OFFNews 15 февруари 2016 в 16:38 12519 1

Заз.

Голямата френска звезда Заз идва отново у нас с концерт на 18 юни в рамките на второто издание на фестивала Francofolies в Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни тази година.

Популярната по цял свят френска изпълнителка ще пее на открито на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград, където ще бъде построена внушителната сцена на фестивала. До средата на март ще станат ясни останалите музиканти, които ще вземат участие в дните на Francofolies.

Входът на фестивала за всички жители и гости на Благоевград ще бъде свободен.

Нов е младежкият модул на Francofolies, който стартира от тази година. Той е насочен към учениците и студенти франкофони от цялата страна и чужбина. За тях, извън музикалната програма, ще бъдат организирани различни инициативи във всеки един от дните на тазгодишното музикално събитие.

Българското издание на международния фестивал за съвременна фрeнска музика беше възстановен от Община Благоевград през 2015 след близо 20 годишно прекъсване. На българска сцена миналия септември пяха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро сунг групата Караван палас, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, рок групата КИО и любимите на младите Кристоф Уилем и рапърът Сопрано.

Френската певица Заз, чието истинско име и Изабел Жофруа, е истинско явление в музикалната индустрия през последните години заради изключителното си сценично присъствие и специфичния си тембър.

Възпитаник на престижната консерватория CIAM в Бордо, Изабел започва като свободен артист с улични изпълнения на джаз, соул и френски шансони. Музикалната ѝ кариера започва през 2001 г. Следват 10 години, в които тя пее в различни групи и формации. През 2010 г. представя първия си албум.

Големият успех идва с една от песните в него -“Je veux” с милиони гледания в сайтовете за видеосподеляне. Албумът изстрелва Заз на върха в класациите, като през ноември 2010 той добива статус двойно платинен, а тя получава награда за откритие на годината "Revelation Song" на Academy Charles Cros и European Border Breaker Award: награда за най-слушания френски артист зад граница.

През 2012-та издава втория си албум „Recto Verso“, който също става двойноплатинен в родината ѝ, а в Германия, Белгия, Полша и Швейцария- златен.

Албумът “Paris“, посветен на френската столица, излиза през ноември 2014. Съдържа 13 парчета - две нейни авторски и интерпретации на песни на емблематични френски изпълнители - „Под небето на Париж“, изпълнената от Едит Пиаф през 1954 г., на „Елисейските полета“ на Жо Дасен от 1969 година, „Имам две любови“ на Жозефин Бейкър, Елла Фицджералд, Ив Монтан и др. Заз записва „Обичам Париж през май“ в дует с легендата на френсия шансон – Шарл Азнавур.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови