Петиция за запазване на Червената къща събра над 200 подписа за часове

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2014 в 09:32 3010 15

Петиция "За запазване на „Център за култура и дебат "Червената къща" бе инициирана след съобщението, че емблематичното за София място ще затвори врати заради заради невъзможност на фондация "Гъливер клиринг хауз", която управлява центъра, да плати годишния наем на сградата от 93 210 лева.

Само за няколко часа петицията набра над 200 подписа.

Центърът за култура и дебат е открит на 21 октомври 2004 г. след инвестиция на „Гъливер клиринг хауз” от 746 000 лева в реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата. През 2011 година изтича 10-годишният договор за ползването на сградата. През 2012 г. Министерство на културата обявява търг за наемане на сградата на пазарни цени, съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди.

Фондацията се явява на търга и го печели. Така от януари 2013 г. плаща 79 663.68 лв. годишно на МК. С наема за частния съсобственик на сградата общо той става 93,210 лева.

Две години по-късно от фондацията вече не са в състояние да плащат този наем.

"Ние искаме Червената къща да продължи да работи. Просто на този етап това е невъзможно, ако държавата не ни протегне ръка", посочват от ръководството на Центъра за култура и дебат.

За последните 10 години в културното пространство в сърцето на София са представени 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции.

Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска са сред 2 800-те имена на хора, участвали на живо в събития на Червената къща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2014 в 16:05

Абе вместо "подписи" ШОРОШОМОЛЦИТЕ и ЛТБТ-аджиите да събират пари и САМИ да си ПЛАЩАТ НАЕМА от джоба.

НАРОДА не е длъжен да им дава обществени пари за техните частни камерни проекти, със съмнителна стойност. Да си имитират "орален секс между мъже" за собствена сметка.

Изобщо държават трябва да престане да финансиря всякакви подобни псевдокултурни политически проекти, пробутвани от демонокрастите. За това си има еврогейско-недероатлантически фондации - "Отровено Общество", "Хамерика за България" и т.н.

04.12 2014 в 15:12

Аз съм възмутена, тази година Червената къща са получили институционална подкрепа в размер 167 150 лева, за да си направят плана за следващите 5 години и няколко месеца по-късно затварят врати!
Действително наема е огромен, но защо никъде не се споменава колко е използваемата площ?

04.12 2014 в 13:21

LAR, според мен от 2008 досега са измисляли заглавието... все пак не е лесно да натикаш толкова несвързани и безсмислени една спрямо друга думи в едно изречение :) До 2020-та година ще намерят и къде да втъкнат любимата на празноприказниците дума "екзистенциалност"

04.12 2014 в 13:08

Извинявайте, но има само един текущ проект:

"АНТРАКТ - Клуб за клинична супервизия чрез психодрама и други експресивни преживелищни подходи
от ноември 2008, текущ"

На 13 човека екип (официално), това ли им е продукта? Не казвам, че е лесно, ама все пак, от 2008 до сега!?!?

е няма как да стане... хем да не си даваш зор, хем и наема да си плащаш...

04.12 2014 в 12:00

Що да не взема пари? Аз ако искам да си наема къща, на мен ще ми вземат ли пари?! Ква си ти, кви сте вие, че да искате на аванта?! Я кажи твоето лично изкуство колко пари носи в бюджета бе?! Щото на Карнеги билетите почват от 100$ и залата се пръска по шевовете. ВИЕ кво сте направили за страната бе изкуствоведи велики?! Направили 2 нескопосани преразказа на пиесите на Шекспир, издирили вицовете от ДИР-а и ги съшили с бели конци за кьорави постановки. И после - нямало театър! Ми няма - то като минеш покрай НАТФИЗ и видиш пияндетата с евтина бира-пикня - фиркани и дрогирани, ти става ясно какви са бъдещите актьори. А като ги дават по телевизията - едни превзети, превъзнесени приказки, колко велико било делото на изкуствоведа...


... и да - всичко е пари - БИАД печели, защото предлага качествен продукт. Пинк Флойд скъса стадиона по шевовете, защото предлага добър продукт. Вие - само се чудите как да изцоцате защото нямате идея, ама грам хабер как да привлечете българската публика! Освен с билетчета по 5лв, за бог да прости, и хленчене до небесата как държавата ви била виновна!

И моля те да ми отговориш какво прави в дом на изкуството педеращина и лезбийщина в почти 50% концентрация?!

Ей, не всички ядем доматите с колците! Ша ви вземат дяволите и изкуствоведите, заради паразити като нашите "творци" нямаме грам изкуство да не говорим за шанс за млади таланти!

04.12 2014 в 11:59

Мила Роси, никой не е злобен. Просто цялата тази история се драматизира излишно.
Аз лично съм ЗА независимите центрове, такива трябва да има във всяка област. Но именно за да бъдат НЕЗАВИСИМИ те ТРЯБВА да се разграничат от държавните структури, които прекалено често обслужват интересите на някои хора.
Според мен за всеки проблем си има решение. Щом този наем е непосилен... еми... това не е последната сграда в тая София! Хората, които ценят това, което се случва там, ще ги последват!
И пак уважаема Роси, явно сте по-навътре в нещата, моля дайте яснота:
1. При положение, че къщата е ДАРЕНА на Министерство на културата, защо частния собственик трябва да получава наем?
и
3. Защо не си правят проекти и да си се самоиздържат?, това при положение, че в новия програмен период за европейските програми, ако не ме лъже паметта се планира отпускането на над 2 милиона...
Никой не е злобен... просто и тази история ПОНАМИРИСВА.

04.12 2014 в 11:54

" има списък с всичко, а извади си списък. "

Колчо слепеца, къде са им отчетите за 2013г? Защо на сайта им са само до 2012г?
И не ми се подписвайте под петиции, ами вадета парета и плащайте наема! Никой не ги е "закрил", както виждаш оставени са 10г без грам лев да внасят! 10години! и не ми говори какви вложения били направили, да направят публичен отчет на инвестицията и ще видиш, че е актувана 4 пъти по-скъпо от ЮП, за който ревете, че бил адски скъп.
Самозакриват се! Защото не искат да си плащат наема. Това е истината.

04.12 2014 в 11:43

Доста злобица бе, хора, очевидно не сте стъпвали в Червената къща, не бихте и стъпили, ама на драскането сте царе...
Не е нужно държавата да "налива пари", нужно е само да не взима наем като за търговска площ или чалга-клуб, а например като за клуб на политическа партия...

04.12 2014 в 11:10

Моят проблем е, че при положение, че твърдят че са независими, няма как да останат такива при положение, че министерството им налива пари.
Нали уж правят с Проекти с гигантската пералня и източник на платени дипломи Нов Български защо от там не си изпросят кинтите?!?

Относно събитията там, какво да ти кажа ХХХ, за всяка кофа си има парцал ;)

04.12 2014 в 11:01

LAR защото педерастите, циганите и подобните нищожества са свикнали само да ламтят за пари. Аз не съм съгласен моите данъци да отиват за издръжка на такива бардаци. Каква култура има в тоя бардак бе?! Какви дебати?! То в България не е останала култура, а те ще ми "дебатират"! Аман от паразити в тая държава - всеки втори се е лепнал като кърлеж и цоца!