"Марвел" замени тибетски персонаж с бяла жена, за да не обиди Китай

ОFFNews 26 април 2016 в 18:50 7825 3

Тилда Суинтън в "Доктор Стрейндж".

Сценаристът на "Марвел" Робърт Каргил намекна, че студиото е решило да замени персонажа си Древния (The Ancient One), който по принцип в комиксите е мъж от Тибет, с бяла жена - известната актриса Тилда Суинтън, за да не обиди Китай, съобщи "Гардиън".

Много фенове изразиха преди време недоумение, че в предстоящия филм с Бенедикт Къмбърбач в главната роля - "Доктор Стрейндж", неговият древен азиатски учител ще бъде представен като бяла жена. 

"Няма друг персонаж в историята на "Марвел", който да представлява подобна културна мина, това е патова ситуация. Четох мнението на някои хора по въпроса и е много дразнещо, че повечето от тях не обмислят ситуацията от всички възможни гледни точки и се оплакват: "Ама защо направиха това, защо онова?" Ами аз мога да ви кажа защо, мога да ви кажа защо всяка решение, касаещо Древния, е лошо", коментира Каргил.

Той описа магическия учител на Доктор Стрейндж като "расов стереотип, който идва от регион на планетата, който се намира в много странно политическо състояние".

"Той е родом от Тибет, затова ако признаем, че Тибет съществува и той е тибетец, рискуваме да засегнем един милиард хора, които смятат, че това е глупост, и се поставяме в опасността китайското правителство да каже: "Ей, знаете ли коя е една от страните, които гледат най-много кино по света? Няма да покажем филма ви, защото решихте да се занимавате с политика", допълва сценаристът.

Ако пък студиото е решило да избере китаец за ролята - също е щяло да се натъкне на проблеми.

"Ако ми казвате, че е добра идея да наемем китайска актриса да играе тибетски персонаж, значи сте изгубили проклетия си глупашки мозък и нямате идея за какво, по дяволите, става въпрос. "О, тя можеше да е азиатка!" Азиатка? Може би трябва да е японка, индийка, а? Нивата на културна чувствителност около тази тема са огромни, всеки изтъква своето собствено мнение и никой не осъзнава, че всяко предложение е губещо", казва Каргил

Думите на сценариста разкриха доста от подхода на Холивуд към Китай, която догодина предстои да се превърне в по-голям филмов пазар от Северна Америка. В последно време стана практика големите фантастични филми да включват китайски звезди в поддържащи роли.

Сега изглежда, че студията са готови да стигнат до крайности, за да зарадват местните власти и да бъдат излъчени в Поднебесното царство, което позволява в кината му да се прожектират едва 34 чуждестранни филма годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови