Магията на Изтока в София

OFFNews 11 юни 2019 в 16:39 2912 0

На 15.06 Борисовата градина в София ще се превърне в една истинска „Магия на Изтока”. Фестивалът на азиатската култура ще покаже митични същества, зрелищни танци и пищни костюми от цяла Азия.

Фестът е организиран от посолството на Индонезия в България, в партньорство с още 15 дипломатически мисии от Азия у нас. По традиция той се обявява в подкрепа на благородна кауза в партньорство с фондация “За нашите деца”.

Билети за благотворителната томбола ще се продават на цената от 5 лв., а събраните средствата от събитието фондация „За нашите деца“ ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

Събитието ще бъде празник на азиатската култура, а София ще се препълни с майстори на танца, музиката, театъра и бойните изкуства. Всички те пристигат от различни кътчета на Азия за дълга над 10 часа програма.

Посетителите ще могат да видят древния индийски „танц с очи” Катакали, с който ще бъде открит фестивалът. Ще бъде изпълнено нажежаващо изпълнение, разказващо митични притчи и религиозни епоси, единствено чрез мимики, жестове и израза на лицето и тялото, декорирано с пищни орнаменти и костюм. Твърди се, че един “майстор Катакали” се подготвя десетки години преди първото си излизане на сцена, а самото приготовление в костюм и грим отнема повече от четири часа.

Ще може още да бъде видян митът за Баронг-Рангда или вечната борба между доброто и злото, който ще бъде представен на сцена от артисти от Индонезия и България, „Китайски дракон“ също ще предхожда гостите на фестивала, въвеждайки ги в екзотиката на азиатския континент.

В Борисовата градина ще могат да се видят още традиционна мога от Виетнам, „Танц с ветрила”, „Танц с шапки” и „Ангелски танц”. Република Корея предлага програма за феновете на нашумелия корейски музикален стил к-поп със събиращите многобройна публика танцови състави „Cypher” и „Toxic”. Корейска фолклорна трупа ще ни потопи в традициите на страната, свързани с ритуалите за плодородие и благодат.

Всяко посолство ще има свой щанд, на който ще се предлагат сувенири, произведения на изкуството, бижута, ръчно правени предмети, храни и напитки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови