Изземват културните ценности от офиса на Васил Божков (видео)

ОFFNews 19 февруари 2020 в 12:51 2506 1

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура предприеха изземване на културни ценности от офиса на Васил Божков.

Предметите се изземват в присъствието на експерти. Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи автентичността и културно-историческата им стойност. Ще бъде проверено дали ценностите са регистрирани по установения ред пред Министерството на културата.

Част от предметите са антични, не се спазват изискванията и стандартите за транспортирането им. Те се опаковат във фолио и все още за транспортирането им не е направена застраховка, съобщават от фондация "Тракия". Ето какво казват още от фондацията: 

Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация "Тракия" и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Уточняваме, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които "Великолепието на България" в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и "Златното руно", част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация.
Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона.

До днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт. Напомняме, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, бяха застраховани за над 125 000 000 евро.

Още на 4 февруари OFFNews отправи следните въпроси към Министерство на културата:

Предвидени ли са специални опаковки и контейнери, в които да бъдат пренесени предметите от колекцията на Васил Божков, и на каква стойност възлиза тяхната изработка?

Предметите имат ли валидна застраховка? На каква стойност ще бъде новата застраховка, ако такава е необходима?

Към момента все още не сме получили официален отговор от министерството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови