Изложба и дебат в Националната художествена академия по повод юбилея на програма „Дигитални изкуства“

ОFFNews 12 ноември 2018 в 17:04 1970 0

Магистърска програма „Дигитални изкуства“ отбелязва 10 години от създаването си с изложба и творчески дебат. 

Изложбата "DA10BG:Актуално" ще се състои от 19 ноември до 23 ноември в галерия "Академия" и ще покаже произведения на активно работещи творци на дигиталната сцена - студенти и преподаватели. Куратори на изложбата са Венелин Шурелов, Галина Димитрова-Димова, Илияна Кънчева и Петя Чалъкова. 

Творческият дебат на тема „Дигиталните изкуства: откъде-накъде?“ ще се проведе на 21-ви ноември в Конферентна зала на Гьоте институт. Идеята на дебата е да повдигне въпроси, които се носят из публичното пространство, но остават заглъхнали в моментите от всекидневието: 

Откъде идва и накъде отива дигиталното изкуство в България? Къде е мястото на подобен род изкуство?
Неизменен е и въпросът за етиката, който винаги застава пред твореца в дигиталната сфера. По време на срещата публиката ще може да зададе нови посоки на разговора и да зададе своите въпроси към творците и изследователите. 

Дигиталните изкуства са една от най-динамично променящите се сфери на съвременната култура, пряко свързани с развитието на технологиите и медиите. Преди 10 години в НХА се създаде първата по рода си в България магистърска програма в областта на дигиталните изкуства. Целта ѝ е да запознае студентите с широк спектър от дигитални художествени форми, с конвенциите, езика и естетиката им, с техническата и теоретичната им основа и с историческата им еволюция. Програмата е с експериментална, лабораторна насоченост. Студенти и преподаватели създават авторски художествени произведения, използвайки съвременните дигитални медии като изразно средство.

С двете събития по повод десетгодишнината от своето създаване Магистърска програма“Дигитални изкуства” се стреми да покаже успехите и предизвикателствата пред творците от тази сфера, както и тяхната гледна точка за представянето на съвременните артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови